Hur mycket återhämtning behöver jag?

Hur mycket ska man vila?

Fråga: Jag är kvinna, 40+, och en så kallad elitmotionär som tränar 4–6 hårda pass (mest kondition och crossfit) i veckan. Jag har hört att man behöver återhämtningsveckor när man tränar på den här nivån – stämmer det? Hur ofta ska man ta sådana veckor? Får man inte motionera alls då?

/Monika

 

Svar: Så bra att du funderar lite kring din träning. Det är lätt hänt att man bara kör på utan att reflektera. Oftast brukar det resultera i att man antingen får någon skada eller att man inte utvecklas som man önskar.

Hur lång återhämtning man behöver beror på hur hård träningen har varit. Ju tuffare pass, desto längre tid tar det för kroppen att återhämta sig. Idrottare periodiserar ofta sin träning så att de kör lättare träningsveckor när de ska tävla. De varierar då både mängden och intensiteten på träningen, men några rena viloveckor är det inte tal om.

Jag antar att du inte ska tävla, utan vill träna för att må bra. Jag skulle då rekommendera dig att periodisera din träning mer. Byt ut några av dina tuffa styrke- och konditionspass mot rena rörlighetsklasser och ren styrketräning i gymmet. Tänk på att varva intensiteten så att du efter ett tufft pass lägger ett lugnt som exempelvis yoga eller kanske lätt joggning.

Med variation i träningen

kommer du att utvecklas mer och hålla dig skadefri längre, dessutom kommer motivationen att öka. Lyssna på kroppen och våga skippa ett pass när du känner dig sliten.

 

Vila dig piggare – 4 enkla yogaövningar du gör hemma

Yoga är en träningsform som passar alla.

Läs också: Vila dig piggare – 4 enkla yogaövningar du gör hemma

 

 

Utvald läsning