"Hur kan jag träna på semestern?"

Fråga:
Min familj ska åka på husvagnssemester några veckor i sommar. Sen kommer vi hem och ger oss direkt i väg på båtsemester med vänner. Min fråga är hur jag ska få in träningen under den här tiden. Under campingen kan man ju promenera och springa, men vad har du för tips på lätta träningsprylar som man kan ta med sig? De får inte ta för mycket plats och de måste vara lätta att använda.

Och hur gör man med motion på en båtsemester om man stannar på en liten kobbe, utan möjlighet att promenera eller springa?

Malin

Svar:

Visst är det härligt med semester och miljöombyte, samtidigt som det ställer krav på lite nytänk kring träning och andra rutiner. Perfekt att du tänker till innan ni åker i väg. Det visar att du har motionen som en naturlig del av din vardag, och det gör att du ökar möjligheten att motionera under semestern.

Bra prylar att ta med är:
Gummiband. De tar liten plats, väger ingenting samtidigt som de ger riktigt bra träning och variation. Ta gärna med minst två olika hårdheter så att du dels kan träna mindre muskelgrupper som baksida av axlar och armar, dels de stora starka muskelgrupperna i ryggen och benen.
Stabilitetsboll som du kan fylla med vatten eller med luft. Utan luft tar den ingen plats alls. Pumpa upp och träna stabilitet. Eller fyll en del med vatten så får du en tyngre boll att lyfta, bära och kasta. Glöm inte pump!
Petflaskor som du fyller med sand eller vatten. Perfekta redskap, billiga och lätta att ta med. Gör dem så tunga som du vill.
Tränings-dvd som du kan träna till framför datorn.
Redcord eller TRX. Själv tar jag alltid sådana slyngor med mig för att variera och växla träningen. Ger tuffare träning än att utföra övningar direkt på golvet.

På små kobbar och där det inte finns så mycket fria ytor att springa på skulle jag köra Tabata-träning. Ladda ner appen Tabata Timer och kör enligt den 20 sekunder x 8 med 10 sekunders vila mellan varje omgång. Välj en övning, till exempel knäböj med upphopp, som du kör under varje omgång. Efter 8×20 sek väljer du en ny övning, som utfall med hopp emellan. Kör den 8×20 sekunder. Och så en ny övning, kanske jämfotahopp framåt med knäböj emellan. På det sättet kan du köra en övning på ganska liten plats, samtidigt som du kan driva upp pulsen rejält och få effektiv träning. Ta med gummibanden även här och träna med dem.

Katarina