TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Hitta orken och fixa formen med järn

13 dec, 2013 
Att ge järnet på träningspasset när du är trött blir förstås ett problem, men inte ett olösligt. Boosta dina järnnivåer så minskar risken för muskeltrötthet och du återhämtar dig snabbare!
Annons

Järnbrist är en av de vanligaste näringsbristerna bland svenska kvinnor och det gör dig trött och orkeslös. Självklart påverkar det också din form och träning. Men får du upp din järnnivå kan du enkelt se en förbättring!

Snabbare återhämtning

Enligt en ny studie från  Medical University of South Carolina kan kvinnor som fått upp sin järnnivå återhämta sig nästan tio procent snabbare än de med järnbrist. Risken för att drabbas av muskeltrötthet minskar också med 20 procent – och det tack vara järnet.

Forskarna kunde förklara sambandet med mellan höjd järnnivå och minskad risk för muskeltrötthet, som de tror beror på järnets roll som transportör av syre in till musklerna.

Här finns järnet

Järn hittar du till exempel i rött kött, fet fisk och gröna grönsaker. Ät den järnrika maten  i samband med att du får i dig c-vitamin, som ökar kroppens järnupptag. Lider du av järnbrist gör du rätt i att äta någon form av järntillskott.

Vill du veta mer om järn?

Beror din trötthet och irritation på järnbrist?

Lista: Mineralerna som gör dig pigg i höst!

 

Källa: Prevention

AV: Izabella Falck

BILD: Thinkstock

Annons