Artikeln innehåller reklamlänkar
Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Hård träning kan orsaka järnbrist

27 dec, 2016 
Träning kan ge järnbrist
Fysisk träning kan vara orsaken till järnbrist hos kvinnor, visar en ny svensk studie.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Järnbrist är den vanligaste bristsjukdomen i världen, särskilt bland kvinnor som förlorar extra mycket järn i samband med menstruationen. Om järnbristen inte behandlas kan den leda till blodbrist, vilket i sin tur ger sämre prestationsförmåga. Forskning visar att hård träning kan vara en av orsakerna.

Forskarna bakom studien, som gjordes vid Sahlgrenska akademin, undersökte järnnivåerna hos 28 svenska kvinnliga elitfotbollsspelare. Resultatet visade att fler än hälften av dem hade järnbrist, och ungefär var tredje led av blodbrist. Detta trots att elitidrottare äter bättre kost än andra samt har färre blödningsdagar under menstruationen – två faktorer som normalt minskar risken för järnbrist.

Kroppens järnupptag blockeras

Forskarna tror att hård träning kan starta en inflammatorisk reaktion i kroppen, som gör att järnupptaget i tarmen blockeras och därmed orsakar järnbrist.

– Det förefaller alltså som om fysisk träning i sig kan påverka kroppens järnomsättning, säger Göran Sandström, doktorand vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande.

Annons

Nu hoppas forskarna att studiens resultat ska vara till hjälp för läkare som möter järnbrist hos såväl idrottande som icke-idrottande kvinnor.

 

Järnbrist? Testa ett tillskott (reklamlänk) med järn och c-vitamin från Apoteket (reklamlänk). Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Järntillskott från Apoteket.

 

Hur mycket järn behöver du?

Hur mycket järn vi bör få i oss varje dag beror på kön och ålder. Här är Livsmedelsverkets rekommendationer:

Kvinnor i fertil ålder: 15 mg

Kvinnor i icke-fertil ålder: 9 mg

Män: 9 mg

Barn: 8-11 mg

 

LÄS MER:

Här är maten som innehåller mest järn!

Känner du dig trött och hängig? Det kan bero på järnbrist, som många kvinnor lider av utan att veta om det. Här är maten som kan hjälpa!

Läs mer: Här är maten som innehåller mest järn!

 

Beror din trötthet och irritation på järnbrist?

Trött, huvudvärk, lättirriterad? Det kan bero på järnbrist – något som drabbar var tredje kvinna. Men de flesta vet inte om det.

Läs mer: Beror din trötthet och irritation på järnbrist?

 

AV: Linnea Bjärle

BILD: Thinkstock

 

Annons