Vegetariska maten som innehåller mest järn

Vegetariska maten som innehåller mest järn

Att få i sig tillräckligt med järn är viktigt för att orka hålla energinivån uppe, eftersom det är järnet som levererar syre till kroppens alla celler. Kvinnor drabbas ofta av järnbrist eftersom mycket blod försvinner i samband med menstruationen.

Hur mycket järn behöver du?

Hur mycket järn vi bör få i oss varje dag beror på kön och ålder. Här är Livsmedelsverkets rekommendationer:

Kvinnor i fertil ålder: 15 mg

Kvinnor i icke-fertil ålder: 9 mg

Män: 9 mg

Barn: 8-11 mg

Inte bara kött

Högt järninnehåll är ofta förknippat med kött, men sanningen är att du inte nödvändigtvis måste sätta tänderna i en blodig biff för att få i dig det viktiga mineralämnet. Här listar vi den nyttiga vegetariska maten som innehåller mest järn – lägg på tallriken redan i dag!

Kidneybönor

En deciliter av dessa långsmala röda godingar innehåller hela 1,5 mg järn. De är dessutom goda och passar till de flesta maträtter. Så blanda ner dem i salladen eller servera till maten istället för ris!

Sesamfrön

Frön, frön, frön..! Listan över hälsofördelarna med frön verkar bara växa och bli längre hela tiden. 2 msk sesamfrön innehåller ungefär 5 mg järn. Så blanda ner i müslin eller strö över salladen.

Linser

Linser är inte bara ett gott och nyttigt alternativ till potatis, ris och pasta – det innehåller hela 7,5 mg järn per 100g!

Spenat

Bland det bästa du kan lägga på tallriken är spenat, som bland annat sänker kolesterolvärdet och minskar risken för tjocktarmscancer. Och förutom det – ett högt järninnehåll! Två deciliter kokt spenat innehåller drygt 5 mg järn.

Källa: Livsmedelsverket, kk.no

LÄS MER:

Hitta orken och fixa formen med järn

Att ge järnet på träningspasset när du är trött blir förstås ett problem, men inte ett olösligt. Boosta dina järnnivåer så minskar risken för muskeltrötthet och du återhämtar dig snabbare!

Läs mer!

Boosta immunförsvaret: Här finns vitaminerna!

Får du i dig tillräckligt med vitaminer? MåBra reder ut vilka som är viktigast, hur du upptäcker vitaminbrist och framför allt – var du hittar de små godingarna!

Läs mer!

AV: Linnea Bjärle   BILD: Thinkstock