Här slår hon världsrekord i plankan! Så länge höll hon ut

Världsrekord i plankan.
Rutmaningen – se övningen sidoplanka
0:52

Efter reklamen: Rutmaningen – se övningen sidoplanka

(0:52)

Slå på ljud

Hur länge orkar du hålla plankposition när du tränar? 1 minut? 2? Kanske hela 3 minuter om du är riktigt vältränad? Och den stora frågan: Hur länge kan världens bästa stå ut? Det finns faktiskt ett svar på det!

Kanadensiska atleten och ”extremplankaren” Dana Glowacka visade en prestation utan like, vid den första konferensen för Plankträning i amerikanska delstaten Illenois i fjol, där hon slog världsrekord i ”längst tid i abdominal plankposition” framför en jury från Guinness världsrekord.

Hon har världsrekordet i planka för damer

Så hur länge stod hon? Svaret: 4 timmar, 19 min och 55 sekunder!

Yogaläraren och veganen Dana skrev på sin Instagramsida efter eventet:

”Jag är så tacksam. Om du verkligen ger allt för vad du tror på, så kommer du klara det”

Men hur kan någon möjligtvis orka stå i plankposition SÅ länge? Till att börja med ligger det förstås mängder av träning bakom. Vi pratar många timmar i plankan, som hon även kombinerat med yoga. Men det börjar med rätt teknik.

Här är några vanliga misstag många gör när de ska göra plankan, antingen från början eller när det börjar bli jobbigt:

1. Ryggen är inte rak

En bra planka innebär inte nödvändigt vis att hela kroppen hålls helt rak. Det är viktigt att du varken tappar höfterna mot golvet eller blir för A-formad – istället är det bra om höfter och axlar är i samma höjd. Det kanske krävs lite övning för att hitta rätt, men det är viktigt för att du inte ska tappa spänningen i magmusklerna och istället lägga press på ryggmuskulaturen.

2. Du tappar höfterna

När det börjar kännas jobbigt och din core blir trött är ett vanligt misstag att du släpper spänningen i höfterna så att de faller mot golvet och du börjar svanka, samtidigt som axlarna åker upp och bröstkorgen fram. När det händer lägger du mer press på axlarna och ryggraden, vilket kan skada dem, samtidigt som det blir mindre effektiv magträning.

3. Hängande huvud

Vid en korrekt planka hålls hals och nacke rak, i linje med ryggraden. Tänk att du tittar ner i golvet lite framför dig, inte upp. Många glömmer huvudet och låter det hänga ner mot golvet, men det kan istället resultera i att du får ont i både nacke och rygg, och kommer att göra övningen mindre effektiv.

4. Böjda armar

Plankan kan göras både ståendes på handflatorna eller på armbågarna. Står du på handflatorna måste du komma ihåg att hålla armarna raka och inte böja dem i armvecken, även om du blir trött. Då börjar du spänna fel muskler. Det är mage och rygg som ska vara spända.

Och vilken av ställningarna du än väljer – kom ihåg att händerna ska vara rakt under axlarna och inte för långt in under dig eller utanför kroppen, samt att du inte får hamna för långt framför brösthöjden.

Se mer av Dana Glowacka fantastiska prestation här:

Foto: Youtube

Läs mer:

Platt mage med världens mest effektiva övning!

4 effektiva magövningar – som tar på djupet

Platt mage – med världens 6 bästa magövningar!

Utvald läsning