Gör expertens övning: "Du kan inte bli deprimerad med öppna armhålor"

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Axlarna sitter konstant vid öronen, spänningshuvudvärken har blivit din ständiga följeslagare, hjärtat slår lite för hårt och andningen hamnar alldeles för högt upp i bröstet. Känner du igen dig?

– Hela systemet hamnar i baklås när vi blir stressade och nivåerna av stresshormonet kortisol i kroppen höjs, säger Cecilia Gustafsson, som är holistisk tränare, inspiratör, utbildare och har tagit fram träningskoncept som Soma Move och Organic Bodywork.

Kroppen ställer instinktivt in sig på att fly eller fäkta när vi utsätts för stress, och förbereder sig för fysisk aktivitet. Musklerna blir spända, pulsen och blodtrycket stiger och blodsockernivån höjs för att vi lättare ska kunna få extra energi.

– Vi hamnar också långt bort från vår förmåga till återhämtning. Vi smalnar i vårt seende, rent bokstavligt, men vi blir också snäva i vår uppfattningsförmåga och får svårare att se hela bilden.

Hjärnan reagerar på stressen genom att snabbare än vanligt bli uppjagad och drabbas av katastroftankar.

– I och med att stressen sker i så många olika delar av kroppen blir det svårt att komma åt den, säger Cecilia Gustafsson.

Men det finns knep att ta till. Ett sätt är att andas djupt. Det kan dock vara svårt när stressystemen är påslagna.

– Ibland är det lättare att få tag i djupandningen genom att fälla framåt. Prova till exempel att dra in luft och på utandning rulla ner, kota för kota så långt du kommer.

Finns det några andra sätt att lura kroppen?

– Ja, träning är ångestdämpande, gynnar hjärnan och när du tränat klart sänks både kortisolnivåerna och blodtrycket.

Men var noga med att välja träning utifrån dina förutsättningar och ditt mående. Lugnare former av yoga, promenader eller skön dans räcker bra för en stressad kropp.

– Låt träningen bli terapeutisk. Om du har en tillvaro där du redan är högt stimulerad och presterar mycket kan då inte träningen få vara mjuk och tillåtande? Men det kan förstås vara tvärtom också. Har du inte så mycket stimuli i ditt övriga liv kan träningen kanske få ge dig det, säger Cecilia Gustafsson.

Dämpa stressen – på 3 minuter!

För många är det svårt att bara sätta sig ner och andas djupa andetag, fast det är precis det som kroppen behöver när du är stressad.

Gör i stället så här:

Stå med fötterna höftbrett isär, med lätt böjda knän. Försök att sänka axlarna. Ta ett djupt andetag och på utandning rullar du ner, kota för kota, så långt just du kommer. Andas in och rulla sen långsamt upp igen.

Gör rörelsen så att den känns genom hela kroppen.

Fördelar: Du får blod till huvudet och lättare att andas ut när du är framåt, neråt. Det släpper också på fysiska spänningar i nacke och rygg och du kommer att känna dig lite pånyttgjord.

Tips! Fokusera på din utandning, inandningen kommer på köpet. Andas in genom näsan, ut genom näsan. Då stimuleras ditt parasympatiska nervsystem. Andas du genom munnen stimulerar du det andra systemet, det vi vill dämpa med övningen.

”Du kan inte bli deprimerad med öppna armhålor”

Bonus! Sträck armarna över huvudet när du andas in.

– Du kan inte bli deprimerad med öppna armhålor, det är en positiv position för kroppen, säger Cecilia Gustafsson.

Extraövning: Kanske befinner du dig i en miljö där du har svårt att stå och rulla kroppen upp och ner. Prova då den här lilla övningen i stället. Titta på en bild på dina barn eller husdjur eller något annat kärt så att du får en mjuk anknytningskänsla.

Andas djupt i några minuter medan du fokuserar på bilden. Det ger en skön känsla och kan få stressen att släppa lite grann.

Läs mer:

Frisk från stress med expertens återhämtningsknep

Varningslistan: 15 vanliga kroppsbesvär vid stress

Är du farligt stressad? Få koll med vårt test

Testa vår kurs:

 

Redaktionens tips
Dela på: