TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandring

Frisören: Därför ska du tvätta håret innan du tränar

22 jul, 2021 
AvJohanna Bengtsson
tvätta håret innan träning
Tvätta håret innan träning, låter det tokigt? Här är frisörens anledning till varför du borde duscha håret innan svetten lackar, istället för efteråt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Därför ska du alltid ha eukalyptus i duschenBrand logo
Därför ska du alltid ha eukalyptus i duschen

Träning är inte bara bra för hjärtat, musklerna och helhetshälsan. Forskning har visat att träning även kan hjälpa ditt hår att växa. Anledningen till detta är att när du tränar ökar din hjärtfrekvens så att blodflödet cirkulerar fritt i hela kroppen. En ökning av blodflödet innebär i sin tur att fler näringsämnen och mer syre når hårbotten, vilket kan stimulera hårväxten.

När det kommer till hår och träning finns det ett specifikt yrke som är proffs på hur du ska skydda håret när du tränar. Nämligen frisörer och hårstylister.

Här reder de ut frågetecknen kring vilken frisyr som är bäst vid träning och hur ofta du egentligen ska duscha håret när du tränar regelbundet.

Vilken frisyr är bäst för håret vid träning?

Det kanske känns som att en hög, snäv hästsvans eller knut mitt på huvudet borde vara det bästa för att hålla håret borta under träningen. Men faktum är att en stram frisyr kan skada håret om du rör på dig mycket under träningspasset.

Annons

Fäst istället håret lågt ner i nacken för att minskar spänningen och trycket på hårsäckarna. Gärna med en mjuk och skonsam hårtofs som en scrunchie eller liknande.

– Slipp hår i ögonen när du tränar genom att dra tillbaka det med lite hårolja i händerna och fäst det i en låg hästsvans eller snygg ”bulle”, säger hårstylisten Nadia Hussain från Hair Loving Company till tidningen Stylist.

kvinna som tränar
En lös knut eller låg hästsvans i en scrunchie är det mest skonsamma mot håret när du tränar, enligt experten.

Hur ofta bör håret tvättas?

Om du tränar varje dag och svettas mycket behöver du duscha oftare, då svett i hårbotten kan orsaka långvarig torrhet och täppa till dina hårsäckar.

– Det är viktigt att rengöra hårbotten ordentligt, beroende på hur många dagar i veckan du tränar. Om du har täta lockar och tjockt hår rekommenderar jag att du duschar håret en gång i veckan, har du däremot rakt hår eller mjuka lockar kräver det något tätare duschar eftersom texturen ger mer talgolja i hårbotten, säger stylisten.

Tvätta håret innan eller efter träning?

När det kommer till att duscha håret så tänker nog de flesta att det är en självklarhet att duscha håret efter träningen. Men frisören Laura Courtie har en annan taktik för att behålla ett friskt och glansigt hårsvall.

– Det är faktiskt en bra idé att tvätta håret innan du tränar. Detta beror på att de oljor som produceras naturligt faktiskt kan återfukta ditt hår medan du tränar, som ett balsam, säger Laura Courtie.

Foto: TT Källa: Stylist

Annons