Så många gånger i veckan kan du duscha (beroende på din hudtyp)

Hur många gånger ska man duscha i veckan?

Vissa gillar att duscha varje dag, kanske till och med flera gånger om dagen. Andra håller sig till ett par gånger i veckan och vissa eventuellt färre än så. Frågan är om det finns en magisk siffra som avgör hur många gånger i veckan man egentligen borde ställa sig i duschen? Magasinet Seventeen gjorde i veckan intervjuer med olika hudterapeuter och läkare angåendes folks duschrutiner, för att få svar på frågan.

Hur många gånger i veckan ska man duscha?

Enligt Seventeen finns det ingen specifik siffra för hur många gånger man bör duscha per vecka. Alla intervjuer tydde snarare på att det oftast inte är antalet duschar som spelar roll, utan hur din duschrutin ser ut.

Är du en av de som tycker om att njuta av en dusch som varar längre än tio minuter regelbundet? Eller vet du med dig att du lider av en torr hudtyp? Då är det bästa tipset att använda en mild tvål som inte skadar eller torkar ut huden i onödan. Sedan är det även viktigt att inte glömma bort att återfukta huden direkt efter att du kommer ut ur duschen. När du smörjer in dig precis efter en dusch kan du lyckas fånga lite av fukten från vattnet och bevara det i huden, vilket kan bidra med en riklig fuktboost.

Har du däremot en hud som känns fet, producerar förmodligen din kropp mer talg vilket i sin tur leder till att det kan kännas som att du behöver duscha mer ofta. Här gäller dock samma sak, ju högre värme du har och ju längre tid du tar på dig i duschen, ju mer sliter det på din hud.

Kan man duscha för lite?

Bortsett från att du duschar för att hålla en god hygien eller för att få bort eventuell smuts så finns det inte heller här någon specifik siffra att rätta sig efter. Om du följer råden ovan kan du vara säker på att du håller en god duschrutin.

Så, det verkar som att den enda regeln vi ska försöka rätta oss efter i våra duschrutiner är att inte duscha för varmt – och inte heller för länge. Värme och vatten kan nämligen vara påfrestande för huden och bidra till en oönskad hud som är torr och skadad. Antingen sänker du temperaturen eller så tar du kortare tid på dig för att inte skada varken din hud – eller miljön för den delen, i onödan.

Läs mer:

9 återfuktande duscholjor som kan rädda en sommartorr hud

Därför ska du alltid ha eukalyptus i duschen

Därför är det alltid bäst att duscha på kvällen

Bildkälla: TT/IBL

Artikelinspiration: Seventeen Magazine

Utvald läsning