Träna hemmaTräningsprogramTräna utomhusVandringYogaMåbra-resan

Experten: Därför får du ont i nacken när du tränar eller springer

26 dec, 2015 
Kvinna har ont i nacken efter träning.
Ont i nacken när du tränar? Får du sträckningar, träningsvärk eller nackspärr? Då bör du undvika dessa typer av rörelser...
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 tips på övningar som stärker din nackeBrand logo
5 tips på övningar som stärker din nacke

Att få ont när man tränar kan bero på flera saker. Det kan vara något så enkelt som träningsvärk – men om du gång på gång får ont på samma ställe är det viktigt att du går till botten med problemet. Rebecca Carlowitz är personlig tränare och legitimerad naprapat vid Salkhallens Naprapatklinik i Alvik. Hon möter ofta kvinnor med skador som uppstått i samband med träning.

Ont i nacken när du tränar eller vid löpning

Smärtar nacken när du tränar? Det kan bero på att du spänner nacke och axlar när du anstränger dig, menar Rebecca Carlowitz.

Situps är ett klassiskt exempel där nacken brukar ”ta stryk” eftersom man lyfter nacken med händerna, utan att koppla på magen. Det är även vanligt att man drar upp axlarna och spänner nacken vid löpning, speciellt som nybörjare eller om man har ont någon annanstans.

Annons

Undvik: Bröstsim och cykling med bockstyre, som kan leda till ännu mer värk eftersom nacken hamnar i ett spänt och onaturligt läge. Försök hitta en träningsform där du varierar nackens position, till exempel gympa eller pilates.

Bra träning: Problem med nacken kan ofta bero på andra saker än träning, till exempel att man sitter i en dålig ställning på jobbet. Stärk nacken med enkla övningar, till exempel genom att sätta på dig en pannlampa och ”rita” små mönster på väggen med ljusstrålen! Roligt och effektivt!

Tänk på: Nackvärken kan även hänga ihop med spänningar i käken och halsen. Ibland även att man har fått dålig syn eller har fel styrka på glasögonen. Försök slappna av i käken när du tränar, och andas långt nere i magen – inte uppe i halsen eller övre delen av bröstkorgen.

AV: Anna Sundesten BILD: Thinkstock

Annons