Bästa träningen – när du behöver stressa ner

Konditionsträning är det allra bästa för att förebygga och lindra stress.

Att kroppen mår bra av träning vet vi. Samtidigt kommer allt mer forskning som visar att hjärnan mår minst lika bra av att vi håller igång. Den senaste i raden av studier på ämnet kommer från University of British Columbia – och den fokuserar på träningens inverkan på stress.

I studien deltog närstående till personer med allvarliga sjukdomar, såsom Alzheimers och demens, som tog ett stort ansvar för deras vård. Alla rapporterade höga nivåer av stress, samtidigt som de var väldigt inaktiva.

Stressen minskade av träningen

Under sex månader fick gruppen i uppdrag att motionera 40 minuter, tre till fem gånger i veckan. Träningen skulle vara pulshöjande, såsom cykling, löpning eller raska promenader. De hade dessutom fri tillgång till gym och personliga tränare. Gruppen jämfördes sedan med en grupp som inte gjorde några förändringar i sina träningsvanor.

När studien var slut, efter de sex månaderna, uppgav deltagarna att de kände sig mindre stressade. De hade dessutom gått ner i vikt och fått bättre kondition.

Resultatet stämmer överens med det som Anders Hansen, överläkare i psykiatri, tidigare sagt: att konditionsträning är det allra bästa för stressade personer.

– Det viktigaste är att du får upp pulsen ordentligt. Det är då träningen gör verklig skillnad. Du får en viss effekt med vardagsträningen, om du till exempel går av bussen en hållplats tidigare varje dag, men vill du bli riktigt stressresistant krävs mer än så.

Hans rekommendation är att springa i cirka 30 minuter två till tre gånger i veckan. Styrketräning är dock inte helt ineffektivt enligt Anders, musklerna kan nämligen hjälpa kroppen att få bort ett av de ämnen som skapas vid stress och rena blodet från den skadliga stressen.

Källa: Science Daily   Foto: IBL/Shutterstock

 

Läs mer:

15 vanliga kroppsbesvär vid stress

10 lite ovanliga tecken på att du är stressad

Snabbhjälp mot vardagsstress – enkel och effektiv övning!

 

Testa vår kurs: Stressa ner – lev mer!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför har vi skapat en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt.”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress.
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers.
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret.
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans.
  • Övningar i meditation och kroppskännedom.
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar.
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler.

Just nu-pris 349 kronor – läs mer och börja direkt här!

Redaktionens tips