TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Bästa träningen – när du behöver stressa ner

11 okt, 2018 
Konditionsträning är det allra bästa för att förebygga och lindra stress.
Tre dagars träning i veckan räcker för minska stressnivåerna i kroppen, visar en ny amerikansk studie.
Annons

Att kroppen mår bra av träning vet vi. Samtidigt kommer allt mer forskning som visar att hjärnan mår minst lika bra av att vi håller igång. Den senaste i raden av studier på ämnet kommer från University of British Columbia – och den fokuserar på träningens inverkan på stress.

I studien deltog närstående till personer med allvarliga sjukdomar, såsom Alzheimers och demens, som tog ett stort ansvar för deras vård. Alla rapporterade höga nivåer av stress, samtidigt som de var väldigt inaktiva.

Stressen minskade av träningen

Under sex månader fick gruppen i uppdrag att motionera 40 minuter, tre till fem gånger i veckan. Träningen skulle vara pulshöjande, såsom cykling, löpning eller raska promenader. De hade dessutom fri tillgång till gym och personliga tränare. Gruppen jämfördes sedan med en grupp som inte gjorde några förändringar i sina träningsvanor.

När studien var slut, efter de sex månaderna, uppgav deltagarna att de kände sig mindre stressade. De hade dessutom gått ner i vikt och fått bättre kondition.

Annons

Resultatet stämmer överens med det som Anders Hansen, överläkare i psykiatri, tidigare sagt: att konditionsträning är det allra bästa för stressade personer.

– Det viktigaste är att du får upp pulsen ordentligt. Det är då träningen gör verklig skillnad. Du får en viss effekt med vardagsträningen, om du till exempel går av bussen en hållplats tidigare varje dag, men vill du bli riktigt stressresistant krävs mer än så.

Hans rekommendation är att springa i cirka 30 minuter två till tre gånger i veckan. Styrketräning är dock inte helt ineffektivt enligt Anders, musklerna kan nämligen hjälpa kroppen att få bort ett av de ämnen som skapas vid stress och rena blodet från den skadliga stressen.

Källa: Science Daily Foto: IBL/Shutterstock

Läs mer:

15 vanliga kroppsbesvär vid stress

10 lite ovanliga tecken på att du är stressad

Snabbhjälp mot vardagsstress – enkel och effektiv övning!

Annons