Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

En timmes löpning ger sju timmar längre liv

25 apr, 2017 
Löpning förlänger livet.
Har du inte tid att träna? Tänk om! En timmes löpning kan ge dig en massa extra tid i framtiden, visar ny forskning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Löpning förlänger livet mer än någon annan aktivitet – även om löparen dricker alkohol, röker väger lite för mycket eller bara småjoggar.

I genomsnitt lever löpare 3 år längre än andra, det visar den nya studien från Iowa State University. Enligt studiens huvudförfattare Duck-chul Lee kan löpning minimera risken att dö i förtid med 40 procent.

Den som springer två timmar i veckan i 40 år beräknas springa i ett halvår – vilket enligt studien skulle ger 3,2 extra år i livet. Eller så kan man säga att 1 timmes löpning ger sju timmar längre att leva.

Läs också: De 5 vanligaste myterna om löpning

Det som är häpnadsväckande är att löpning ger mer tid än det tar! Men: Det betyder förstås inte att man kan springa hela dagarna och leva för alltid.

– Detta är förstås inte oändligt. Att löpa gör inte folk odödliga. Löpningens positiva effekt stannar på runt tre år, hur mycket folk än springer, säger Duck-chul Lee till New York Times.

Annons

Man fann att det blev en platå kring fyra timmar i veckan för de goda egenskaperna. Däremot verkade inte mer löpning än så göra någon skada – de extra levnadsåren förblev omkring tre.

Läs också: Löpning – 5 vanliga misstag

Promenader, cykling, simning och andra konditionsträningsformer förlänger också livet en aning, men inte i närheten lika mycket som av löpning.

Varför löpning har den här effekten vet inte forskarna, men en teori är att det har att göra med att träningsformen minskar risken för exempelvis högt blodtryck och för mycket blodfetter.

Man vet heller inte om det är löpningen som gör att man lever längre – eller om det har att göra med att löpare överlag lever hälsosammare, även när det kommer till kost, sömn och stress.

Källa: New York Times

Foto: Shutterstock

 

Ny studie: Så påverkar löpning ditt skelett

Läs också: Ny studie: Så påverkar löpning ditt skelett

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons