TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Denise Rudberg: "Det där med motivation är bara att glömma"

14 jan, 2015 
Författaren Denise Rudberg är aktuell med träningsboken "Träningen som blir av". För mabra.com berättar chick lit-drottningen om allt eller inget-fällan och varför du ska skrota begreppet "motivation".
Annons

Många känner främst till dig som chick-lit-författare, men du har även en bakgrund inom träning. Berätta!

– Jag är gymnast sedan barnsben och när jag var sjutton utbildade jag mig till aerobicsinstruktör. I början av nittiotalet pluggade jag också heltid under två år på Bosöns Idrottsinstitut. Träning var vad jag först trodde att jag skulle arbeta med, men så kom skrivande emellan. Sanningen är att träning och skrivande är väldigt snarlikt. Det är bara du som kan göra det och man kan inte invänta inspiration från ”högre makt”, det är bara att göra det!

Hur kom det sig att du bestämde dig för att skriva en träningsbok?

– Jag har tänkt länge på detta eftersom jag tycker att det är viktigt att behålla enkelheten, något jag ibland saknat bland de böckerna. Jag sitter ju knappast i spagat på bilderna eller gör svåra yogarörelser i bikini på en strand i motljus. Det här är basics som funkar. Så som jag alltid ansett att träning ska vara. Frekvensen är viktigare än något annat.

Annons

Varför behövs det ännu en träningsbok?

– Man behöver alltid ny inspiration inom området och nya tankesätt. Jag hoppas kunna, med denna bok, att slipa ner tröskeln så mycket det går.

Många, för att inte säga de flesta, vill röra på sig mer än de gör. Varför tror du att så många misslyckas med att få in så mycket träning som de vill i sitt schema?

– För att vi sätter upp för höga och komplicerade mål. Istället för att bara göra något litet. Börja fem minuter åt gången, men fem dagar i veckan. Nästa vecka öka på med en minut. Eller jogga två varv runt kvarteret. All träning är bättre än ingen träning, det är faktiskt inte svårare än så. Sedan måste man faktiskt inte alltid förknippa träning med vikt, det viktigaste är att komma igång så smått med träningen och foka på den. Inte samtidigt bestämma sig för att banta, slinga håret, lära sig spanska, bleka tänderna och detoxa en massa konstiga juicer.

Annons

Vad kan man göra för att hitta tid att träna om man lider av tidsbrist?

– Kortare pass men frekventare. Det är vanan att göra något ofta som gör att kraften ökar. Då slipas den där höga tröskeln ner tämligen fort.

Vad kan göra för att öka sin träningsmotivation?

– Det där med motivation är bara att glömma. Radera det helt och hållet, för det är exakt samma sak när det gäller skrivandet. Om jag hade suttit ner och väntat på inspiration eller motivation så hade jag aldrig fått något gjort. Så bara radera ordet.

Du menar att ”Allt eller inget”-tänket när det gäller träning allt som oftast leder till att det blir ”inget”. Varför är det så?

– För att i dagens samhälle finns det sällan utrymme för en skönt gymbesök på ett par timmar med efterföljande bastu. Men vi vill ju så himla gärna och så drar vi igång hela karusellen på full speed. Och se till att inte utesluta saker. Visst kan du gå på party i helgen fastän du tränar, se bara till att träna i en kvart eller så innan du drar på dig festblåsan. Har du planerat att ägna lördagskvällen åt Netflix och popcorn, så gör det. Men ta en rejäl promenad innan. Du kommer ju kunna göra alla de där andra sköna sakerna också. Bara efteråt.

Annons

Hur ser dina träningsrutiner ut i dag? 

– Jag tränar på en massa olika sätt och det varieras efter om jag har barnen eller inte. Men jag tränar numera ofta gärna och mycket, eftersom nu har jag tid. Barnen är tämligen självgående och tiden bristen på sömn var mitt största hinder tidigare.

Vilket är ditt bästa träningsminne?

– Jag har så många fina saker att minnas, men måste nog ändå säga de senaste månadernas fysträning som jag haft med min dotters Jump Rope-lag. Jag tränar fys med dem tillfälligt tre gånger i veckan och att köra järnet tillsammans med tio småtjejer är helt galet härligt. De jazzar runt och ger verkligen allt.


Denise Rudbergs nya bok ”Träningen som blir av : Få ihop träningspusslet i vardagen” finns ute nu.

 

LÄS MER:

Nya, snabba träningstrenden gör dig fit på nolltid!

Högintensiv intervallträning kan kicka igång fettförbränningen ordentligt!

Vill du komma i form och röra på dig mer, men hittar inte tiden att träna? Då är den nya motionstrenden något för dig!

Läs mer: Snabbträningen som gör dig fit på nolltid!

 

Öka konditionen eller gå ner i vikt? Hitta träningsformen som passar dig bäst!

Annons