Så lär du dig att göra chins och pull ups, PT:n tipsar

03 apr, 2021 
Kvinna gör chins, pull ups
Vill du lära dig göra övningarna chins och pull ups? MåBra:s personliga tränare tipsar om hur du kommer igång och vad du ska tänka på!
Annons

MåBra:s personliga tränare, Sandra Hiort, svarar på en läsarfråga om hur man lär sig göra chins och pull ups.

Hur lär jag mig bästa att göra chins och pull ups?

FRÅGA: Jag brukar träna med min son som håller på med crossfit. Han tränar hårdare och gör mer avancerade övningar när vi tränar ihop men jag tycker att jag hänger med ganska bra för att vara hans mamma. Nu har han utmanat mig i att jag ska lära mig göra chins och pull ups, alltså hänga i en stång och dra mig upp tills hakan kommer över stången. Idag känns det omöjligt. Jag har alltid haft svårt för övningar där jag ska dra mig själv upp. Men jag vill ändå försöka – har du tips på hur jag kan lära mig? /Marie-Louise

Så tränar du för att kunna göra chins och pull ups

SVAR: Vad kul att ni har hittat ett gemensamt intresse! Och vad häftig du är som tar dig an utmaningen. Det blir alltid roligare att träna med ett mål – och när man ser att träningen ger resultat.

Annons

För att bli bättre på något så behöver man förstås öva. Jag föreslår att du börjar öva på chins, där man har handflatorna vända mot sig när man greppar stången man drar sig upp mot. Målet är att komma med hakan över stången men i början räcker det att göra en del av övningen, för att sedan bygga på den.

Chins brukar vara lättare att få till, när du känner att du behärskar dem kan du ge dig på pull ups, som alltså är samma övning men med handflatorna vända ifrån kroppen (och bredare grepp). En bra början är att hitta en lägre stång som du kan sitta under, eller i alla fall ha fötterna i marken, och försöka dra dig upp så långt du kommer.

Tränar för att kunna göra chins

Stärk musklerna med andra övningar och excentriska chins

Du kan också satsa på att stärka musklerna du behöver. Gör gärna rodd-övningar, bicepscurls och latsdrag till exempel. Det kan också vara bra att träna greppstyrka. Öva gärna tre gånger i veckan och jobba då tills du inte orkar mer.

Annons

När du vill gå vidare kan du dels göra excentriska chins, där du börjar med hakan ovanför stången (du tar dig dit på valfritt sätt) och sedan håller emot när du långsamt sänker ner dig till hängandes med sträckta armar. Det här brukar vara jobbigare, så gör det till exempel 3x5 gånger, 2 gånger i veckan.

Nästa steg kan vara att göra hela övningen med hjälp av ett kraftigt gummiband som du spänner fast i stången och sätter ena foten i. Då får du hjälp i rörelsen men övar ändå på precis det du vill göra – och det är bra, för det man övar på blir man bra på.

Ha tålamod, det kan ta tid att komma dit du vill – men du får bra träning på vägen och det kommer att vara värt det när du känner att du klarar det! Lycka till, kram Sandra

Träna hemma med MåBra och Sandra Hiort

Några tips när det gäller chins och pull ups:

  1. Öva gärna på att hänga i stång för att få in greppet också.
  2. När du hänger i stången, öva på att aktivera övre delen av ryggen. För skulderbladen, och axlarna, nedåt i en liten rörelse.
  3. Träna på att göra rörelsen som du vill kunna göra till sist, men ta gärna hjälp på vägen och jobba bit för bit.
Annons