Carolina Klüft: Därför är det viktigt att röra på sig, hela livet

carolina klüft pratar om rörelse hela livet

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
1:15

Efter reklamen: Carolina Klüft ger oss 3 fakta från årets nya Pep-rapport

(1:15)

Före detta friidrottaren Carolina Klüft, 38 år, har lämnat den hårdaste träningen bakom sig och jobbar idag för att främja hälsa och rörelse bland barn och ungdomar, som verksamhetsansvarig på Generation Pep.

Carolina Klüft: Träning är som terapi för mig

För även om hon inte elitidrottar längre så vet hon hur viktigt det är att röra på sig för att må bra – vare sig man är barn eller vuxen. Och för en del kommer rörelse naturligt, andra får vara mer noggranna med att planera in träningen.

– Jag har haft träning som jobb en stor del av mitt vuxna liv, och även i tonåren, så någonstans sitter det i mig att röra på mig och att träna. Att få in det i vardagen är väldigt viktigt för mig, säger Carolina Klüft, och fortsätter:

– Tidigare mål och prestationer pressade min kropp rätt hårt men nu tränar jag för att må bra, för att få energi, och det är som terapi för mig. Ett sätt att rensa tankarna.

Kom i form hemma – med 15 minuters träningspass

Bland unga är det tonårstjejer som rör på sig minst

Generation Pep är en organisation som kronprinsess-paret är initiativtagare till. Deras vision är att alla barn och unga ska ha både möjlighet och vilja att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Varje år gör de en undersökning för att stämma av hur barns hälsa ser ut, Pep-rapporten.

Årets Pep-rapport visar, liksom tidigare år, att väldigt få barn rör sig tillräckligt mycket. Bara två av tio kommer upp i de dagliga 60 minutrarna av fysisk aktivitet som Världshälsoorganisationen rekommenderar. Enligt rapporten är det tonårstjejer som rör på sig minst.

– Det beror säkert på olika saker, men en del tycker kanske inte att idrottsrörelsen är så lockande. De slutar ofta idrotta i 10–12 års-åldern. De upplever kanske att det inte finns så mycket annat att göra då, säger Carolina Klüft.

Man är för ung för att träna på gym, och kanske hittar man andra intressen som lockar. Som inte handlar om fysisk aktivitet.

För tjejer kan sociala sammanhanget spela större roll

– Tjejer är ofta också känsligare för om en kompis slutar på en sport, det sociala sammanhanget betyder mycket. Vi är dåliga på att ta vara på det.

Är man förälder till en tonåring så tipsar Carolina om att försöka röra på sig tillsammans.

– Det kan vara ett bra tillfälle att prata om dagen, på ett aktivt sätt. Det behöver inte vara så stort eller svårt, de små sakerna räknas också. Ta fem minuter till att röra på er.

Har man yngre barn kan barnens, och ens egen rörelse, istället bestå av till exempel hinderbana i lekparken i några minuter. Man behöver inte krångla till det.

Carolina Klüft jobbar med organisationen Generation Pep
Foto: Benjamin Hailemariam

"Gör det du har utrymme för och tänk good enough"

Carolina Klüft vill gärna slå ett slag för just små stunder av rörelse och vardagsrörelse. Det kan också vara ett bra sätt att som vuxen komma igång med träning och börja leva mer hälsosamt.

– Små saker har stor betydelse. Börja med de små stegen så kan du höja ribban sedan när du har kommit igång och har möjlighet. Gör det du har utrymme för just nu och tänk good enough. Vi har ju olika faser i livet och olika förutsättningar och omständigheter att ta hänsyn till hela livet.

Du vet förstås allra bäst själv hur mycket tid och kraft du kan lägga på träning just nu. En annan sak som Carolina Klüft tycker man ska fundera över är vad man har för drivkraft, var lusten finns.

Tänk på att inte ställa för höga krav på dig själv

– Vad motiverar just dig och driver dig framåt? Inte grannen eller kompisen, utan dig. Vad tycker du är kul och rimligt? Just nu kanske det handlar om att bara få till vardagsrörelse – ta trappan och promenera mera. Och då är det så. Det viktiga är att du rör dig. Vi vet att det har positiva effekter både på kort och lång sikt. Allt ifrån att hantera stress till att bygga hjärt-kärl-hälsa.

En annan sak att tänka på är att inte ställa för höga krav på dig själv.

– Som gammal elitidrottare kan man kanske uppfatta att jag signalerar utåt att man måste träna mycket, men det handlar om att utgå från förutsättningarna man själva har och inte ställa kravet för högt. Då kan träning istället bli mer ångestfyllt och något man flyr ifrån.

Så tränar du mer lagom – och håller motivationen uppe

Carolina Klüfts tips för att röra på dig mer:

  • Hitta enkla rörelserutiner i vardagen, som att gå till nästa busshållplats eller ta trapporna oftare.
  • Försök få in fler rörelsepauser om dagarna.
  • Hitta träningen som just du tycker är rolig och som du får till just nu, där du känner driv och lust.
  • Ställ inte för höga krav på dig själv, utgå från dina förutsättningar just nu.
  • Fem minuters träning är bättre än ingenting – all rörelse betyder någonting.

Foto: Benjamin Hailemariam och TT

Redaktionens tips

Träna hemma-schema: Starkare och bättre kondition på 6 veckor

Ska man träna varje dag – eller hur ofta är bäst? PT:n svarar

Dietisten: Så äter du rätt före och efter träningen

Dela på: