Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

3 saker du alltid bör göra direkt efter ett träningspass

25 jun, 2020 
gör alltid det här efter träning
Kanske gör du redan de här sakerna utan att tänka så mycket på varför. Eller så finns det någon del du kan bli bättre på? Här är tre saker som kroppen vill ha efter ett svettigt träningspass.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Därför älskar vi löpning!Brand logo
Därför älskar vi löpning!

Inte nog med att vi ska få ihop ett träningspass, vi ska också få till alla rutiner efter ett träningspass också … Men tre saker kan vara viktigt att fokusera lite extra på. Det här ska du tänka på att alltid göra efter din träning, för att ge kroppen vad den behöver och vill ha.

1 Stretcha direkt efter passet

Om du ska stretcha efter ett träningspass så bör du göra det medan du fortfarande är varm. Stretch är inte bara återhämtning för musklerna utan även en skön stund för återhämtning generellt där du kan komma ner i andning och minska stresspåslaget som träningen ger.

Sträck ut i lugn och ro, avsätt gärna tio minuter och stretcha igenom kroppen ordentligt i lugn och ro. Ge varje muskel tid, stanna i varje stretch i minst 30 sekunder. Stretchar du regelbundet kan det hjälpa din rörlighet.

2 Duscha och byt kläder inom kort

Att gå med svettiga träningskläder är inte bara ett sätt att odla bakterier, det kan göra din hud irriterad på olika sätt. Har du inte möjlighet att duscha direkt efter passet så satsa i alla fall på att ta dig ur blöta kläder och komma i ett torrt ombyte.

Annons

Allra bäst är förstås att skölja bort svett och bakterier strax efter passet, det ger också ännu lite tid för lugn och skön återhämtning.

Se ocksådet här händer i huden om du tränar med smink.

3 Fyll på med ny energi inom en halvtimme

För att gynna både återhämtning och muskeltillväxt ska du äta någonting efter träningspasset, gärna inom en halvtimme efter passet. Kan du inte planera in en av dagens tre huvudmåltider till direkt efter passet så ät ett mellanmål.

Vad du ska äta, och hur mycket beror på vad du har för mål med din träning och hur intensivt du har tränat. Men viktigast är att du fyller på med kolhydrater och protein. Du kan till exempel äta lite kvarg och en banan. Kom också ihåg att fylla på med vatten efter passet.

Foto: TT

LÄS MER:

Inte hungrig efter träningen? Ny studie förklarar varför!

7 saker du inte borde göra före träningspasset

Träningsexperten: Så mycket, eller lite, behöver du röra dig

Annons