Träna hemmaTräningsprogramTräna utomhusVandringYogaMåbra-resan

"Är yoga och pilates 'riktig' träning?"

11 jul, 2014 
kvinna som gör yoga
MåBra:s personliga tränare svarar på en läsarfråga om lugnare träningsformer.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga:

Jag undrar vad pilates och yoga har för träningseffekt och varför många väljer att inte kalla det för riktig träning.

Linda

Svar:

Ja, visst är det lite märkligt att man kallar vissa motionsformer för ”inte riktig träning”. Jag kan tänka mig att det beror på att man traditionellt kopplar samman ordet träning med svettiga aktiviteter som tränar konditionen, alternativt styrketräning som utmanar muskelstyrkan i korta sekvenser. Med den här definitionen blir träning exempelvis löpning, cykling, simning, längdskidor och tennis, liksom styrketräning med vikter, crossfit, maskinträning och liknande.

Yoga och pilates är lite lugnare träning, som främst utmanar de djupare muskelsystemen. Och man jobbar främst med den egna kroppen som belastning. För att jobba med dessa djupa muskler behöver tempot vara lägre och belastningen endast med den egna kroppen. Positionerna bör inte innebära alltför tung belastning utan högst 25 procent av den maximala muskelstyrkan. Det är då som de djupa musklerna främst arbetar.

Annons

De här djupa muskelsystemen är mycket viktiga för att man ska vara stark i vardagen, få jämn belastning på exempelvis ryggen och andra leder samt ha starka magmuskler som ger god stabilitet. Samma muskelstyrka och kontroll är viktig i olika idrotter för att kunna prestera bra, såsom vid löpning, golf, skidor och ridning. Det är de här musklerna som håller upp kroppen och ger dig din goda hållning.

Men även om övningarna är ”lätta” så kan de vara jobbiga att utföra. Detta eftersom man främst just jobbar med de djupa systemen. Om man inte känner något eller om det är lätt, så fuskar kroppen vanligen genom att kompensera med ett ytligt muskelpåslag.

Yoga och pilates ger även bättre rörlighet och smidighet eftersom många positioner utförs i ytterlägen och i ledernas hela rörelseomfång. Det gör att man bättre kan utnyttja kroppen i alla olika positioner och minskar risken att skadas.

Så träningseffekterna är:

– starkare muskler

– uthålligare muskler

– rörligare leder

– bättre smidighet

– bättre kroppskontroll

– bättre kroppsmedvetenhet

Katarina

Annons