5 misstag du aldrig ska göra på en vilodag

Kvinna har vilodag från träning


Videon kunde inte hittas

Tränar du ofta är vilodagarna extra viktiga för att du ska få den återhämtning som du så väl behöver. Här är några saker du ska tänka på att INTE göra på din vilodag – om du vill få ut så mycket som möjligt av den, med inspiration från Livestrong.

1 Ligga i soffan hela dagen

Att vila behöver absolut inte innebära att du ligger i soffan hela dagen eller sitter still i en fåtölj. Att vara för stilla mår ingen kropp bra av. Istället kan du gärna ägna dig åt aktiv vila, där du till exempel går en promenad, jobbar med lite rörlighet eller bara rör på dig emellanåt. Utan att ta i hårt eller låta pulsen rusa.

2 Höja pulsen flera timmar

Om du har svårt att ta det lugnt så kanske du ser vilodagen som en perfekt möjlighet att samla kompisgänget för en padel-turnering hela dagen eller passa på att bestiga ett mindre berg …

Gör inte det. I alla fall inte på ett sätt som gör att pulsen går upp och du svettas. Försök ägna dig åt aktiviteter där du kan behålla lugnet – och pulsen på en låg nivå.

3 Äta för lite

Hör du till dem som inte blir hungrig om du inte rör dig lika mycket som andra dagar? Det är inte så konstigt eftersom du inte bränner lika mycket kalorier. Men din kropp behöver fortfarande bra bränsle – både för att bygga muskler och för att återhämta sig bra.

Så var försiktig med att äta för lite på vilodagar – du vill ju dessutom kunna köra hårt dagen efter igen.

4 Äta extra mycket eller helt annorlunda

Det är inte alls ovanligt att om man är van att få kickar, och hylla sig sysselsatt, av träning så vänder man sig till mat och snacks istället när man inte rör sig.

Det kan handla om att man är uttråkad eller vill mysa till det lite extra. Självklart ska du äta vad du vill som du tycker är värt att äta – men tänk gärna efter så du inte äter av fel anledning.

Tänk istället att du den här dagen vill grunda så bra som möjligt inför morgondagens pass.

5 Glömma att dricka vatten

När man har vattenflaskan i handen är det lätt att komma ihåg att dricka men kroppen behöver ordentligt med vätska även på vilodagar för att fungera optimalt. Kom ihåg att dricka ordentligt med vatten varje dag – även de lugna.

Källa: Livestrong Foto: TT

LÄS MER:

3 saker du aldrig ska göra under ett träningspass

10 bästa övningarna för dig som vill träna rygg och axlar

3 saker du alltid bör göra direkt efter ett träningspass

Utvald läsning