Artikeln innehåller reklamlänkar

8 tips som hjälper dig att få ihop 10 000 steg varje dag

04 apr, 2017
AvHelena Sjögren
Första onsdagen i april varje år är det "National walking day". Att gå är ett utmärkt sätt att motionera – här är åtta sätt att få ihop 10 000 steg om dagen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vi vet alla att motion är bra för oss. Men du behöver varken springa maraton eller träna tills du känner blodsmak. Helt vanlig vardagsmotion gör gott för både kropp och själ. En promenad minskar stress, gör dig gladare och kan sätta sprutt på kreativitet.

Som riktmärke är det bra att försöka gå 10 000 steg varje dag – och det finns inget krav på att de ska gå fort.

Läs också: Nej, du måste inte gå 10 000 steg om dagen

Här är 8 sätt att få ihop dina 10 000 steg:

1. Gå omvägar och skippa hållplatser

Även om du har ett stillasittande jobb ska du ta dig till och från arbetsplatsen. Kan du inte gå hela vägen kan du hoppa av en hållplats tidigare eller åka kollektivt ena vägen och gå den andra. Tycker du i stället att vägen till jobbet är för kort kan du passa på att gå en omväg.

2. Anmäl dig till ett lopp

Behöver du en morot kan ett lopp vara perfekt. Du behöver inte vinna, men det finns heller inget värre än komma helt otränad till ett lopp. På vårkanten finns det mängder med roliga lopp att anmäla sig till. I många fall kan du dessutom välja att delta utan tidtagning – om du tycker det är ett stressmoment.

Annons

Läs också: 7 enkla knep för att gå 10 000 steg per dag

3. Variation förnöjer

Vanor i all ära. Men ibland vill man få nya infallsvinklar. Att gå kan vara så mycket mer än att bara röra sig framåt. Prova att gå baklänges, åt sidan eller på något helt annat sätt. Vill du höja nivån på din gång kan ett par stavar vara perfekta. Ge dig ut i naturen och hitta en backe så blir det ännu mer utmaning.

Sugen på stavgång? ANNONS Här kan du köpa ett par gåstavar från vår webbshop!

4. Tävla mot någon annan

Alla är inte tävlingsmänniskor. Men för alla oss som hatar att förlora kan det vara en perfekt sporre att tävla mot någon annan. Utmana bästa kompisen, kollegorna eller kanske din partner. Förloraren får bjuda vinnaren på en god middag eller kanske en massage.

Läs också: Visste du det här om promenader? 10 fantastiska hälsoeffekter!

5. Låt utebliven träning kosta

Vill du att sofflocksliggandet verkligen ska straffa sig kan du använda appen Gym Pact. Varje vecka gör du en pakt med dig själv om vad du vill uppnå. Misslyckas du får du betala en summa du bestämt på förhand – lyckas du får du i stället betalt av användarna som inte lyckats.

Annons

6. Ladda med en favorit i lurarna

Tycker du om att lyssna på ljudböcker eller poddar? Perfekt. För att träningen ska bli av kan du ”muta” dig själv med örongodiset. Bestäm att du bara får lyssna på ljudboken eller favoritpodden när du går. Plötsligt kommer det vara en belöning att ge sig ut.

Läs också: Så mycket måste du promenera för att få bättre hälsa

7. Ha möten i farten

För att motion ska bli av måste vi göra den till en del av vår vardag. Och i stället för att lägga till motionen kanske du kan integrera den? Kör gå-möten i stället för den klassiska sitta-ner-vid-ett-bord-möte. Byt fikan med vännerna mot en promenad. Använd headset när du pratar i telefon och passa på att gå runt huset och göra lite hushållssysslor under tiden. Att gå till miljörummet och sopsortera blir plötsligt inte en börda.

8. Varje steg räknas

Vi hör ju själva hur klyschigt det låter – men det är ändå sant. Du behöver inte gå 10 000 steg i en sopning. Dela i stället upp det på många små korta sejourer. Ta trapporna i stället för hissen. Kanske kan du gå ett varv runt kvarteret på lunchen? Eller på eftermiddagen när sötsuget slår till? Det bästa med promenader är att du inte behöver något ombyte – ett par bekväma skor rekommenderas dock.

Hur håller du koll på stegen?

Eftersom det kan bli både svårt och jobbigt att räkna varje steg du tar finns det mängder med hjälpmedel.

  • Din smartphone bör ha en stegräknare. Om det inte finns eller du inte gillar den som följer med telefonen kan du ladda ner en app (till exempel Moves, WalkLogger, Pedometer, Accupedo Stegräknare) som du gillar.
  • Aktivitetsarmband kan räkna allt från antalet steg du tar till hur många timmar du sover varje natt. Teknik- och statistiknörden kan få sitt. Men är du bara intresserad av antalet steg kan en billigare modell för ett par hundralappar vara perfekt.
  • Den klassiska stegmätaren. Varför krångla till det? Den klassiska prylen som du fäster i byxlinning fungerar alldeles utmärkt.
  • Omvandlingstabeller. Äger du ingen stegmätare eller vill veta hur lång sträcka dina steg motsvarar? På bland annat stegraknare.se finns flera omvandlingstabeller. Även på vår systersajt MåBra finns en särskild motionstabell där du kan omvandla olika aktiviteter till steg.

 

Promenadtricket som bränner bort bukfettet!

Lä också: Promenadtricket som bränner bort bukfettet!

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons