Träna hemmaTräningsprogramTräna utomhusVandringYogaMåbra-resan

5 vanliga myter om konditionsträning – vilka har du gått på?

04 maj, 2017 
AvMikaela Råberg
Konditionsträning har länge setts som den ultimata träningsformen – och visst är det bra att jobba upp flåset. Dock finns det många myter kring konditionsträning. Vilka har du gått på?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Konditionsträning är det bästa för kroppen – eller? Trots att det finns många förespråkare visar ny forskning att korta högintenisva pass, cirkelträning och styrketräning är minst lika bra – och till och med bättre – för att få en frisk, stark och tonad kropp.

Craig Ballantyne, mannen bakom träningsprogrammet Turbulence training och skribent för Men’s health, släppte nyligen boken The Great Cardio Myth där han slår hål på myterna kring konditionsträning.

Läs också: Öka konditionen eller gå ner i vikt? Hitta träningsformen

Myt 1: Konditionsträning är bäst för din kropp

Eftersom konditionsträning konsumerar både fett och mjuk muskelvävnad är detta missgynnsamt för strandkroppen och matsmältningen, menar Craig Ballantyne.

Då mer muskler bränner fler kalorier när du vilar vill du inte bryta ner dem och strävar du efter en balanserad kroppsbyggnad – oavsett om du vill bli biffig eller slank – är det inte i huvudsak konditionsträning du ska satsa på.

Annons

Läs också: 3 saker som kan hända om du bara tränar kondition

Myt 2: Konditionsträning är det bästa för hälsan

Någon sorts fysisk aktivitet är självfallet bättre än ingen aktivitet alls, men undersökningar visar att kronisk konditionsträning faktiskt kan vara kontraproduktivt, skriver Craig Ballantyne.

Enligt en rapport från Copenhagen city heart study från 2015, är all konditionsträning över 3,2 mil i veckan överflödig.

Läs också: Träna rätt för din ålder – så gör du

Myt 3: Konditionsträning är bäst om du vill gå ner i vikt

Enligt Craig Ballantyne har undersökningar visat att 50 minuters konditionsträning, fem dagar i veckan, under sex månaders tid, inte hade någon effekt på just viktminskning. Förlorad vikt genom konditionsträning inkluderar även muskler, vilket försämrar matsmältningen och förbränningen.

Craig Ballantyne hävdar att en minut av högintensiv träning ger samma hälsoeffekter som 45 minuters konventionell konditionsträning. Han förespråkar särskilt upplägget om tre intervaller på 20 sekunder följt av två minuters vila – sammanlagt 10 minuters träning inklusive uppvärmning och stretch.

Annons

Läs också: Motionsexperten: Så jobbar du bäst upp konditionen

Myt 4: Du kan träna bort en stor måltid med efterföljande konditionsträning

Tro inte att du kan springa bort de extra kalorierna du satt i dig genom att träna kondition, menar Craig Ballantyne.

Fokusera på att bygga upp din kropp istället för att bryta ner den med repetativ konditionsträning.

Läs också: Intervallträning – nyckeln till bättre kondition!

Myt 5: Du blir friskare och lever längre med konditionsträning

I årtionden har vi blivit matade med att konditionsträning förebygger övervikt och förbättrar hälsan, men trots det är fler idag överviktiga, ohälsosamma och sjuka, skriver Craig Ballantyne.

Han refererar till forskning som visar att konditions- och uthållighetsträning inte alls gör oss smalare och starkare. Istället är det påfrestande för både hjärta, leder och muskler, samt saktar ner matsmältningen.

– Det är en obekväm sanning att löpargurus som Jim Fixx, Brian Maxwell, Micah True samtliga dog av hjärtproblem i 50-årsåldern.

Källa: The Great Cardio Myth, Early to rise, SvD Perfect guide Foto: Shutterstock

 

Därför räcker 3 minuters träning – i veckan!

Treminutersmetoden

Läs också: Därför räcker 3 minuters träning – i veckan!

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons