TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Kost & träning: 5 saker alla pratar om just nu

30 jan, 2023 
En kvinna som tränar utomhus och Sandra Hiort
Vad är de senaste trenderna inom kost och träning? MåBra:s redaktör Sandra Hiort listar här de senaste snackisarna inom området. Häng med!
Annons

Lagom med vatten, nyttiga jordnötter och att välja rätt träningslåtar - det är några av de allra hetaste snackisarna inom kost och träning just nu. MåBra:s PT och kost- och träningsredaktör Sandra Hiort listar här fem saker på allas läppar.

Hälsotrender 2023: Nytt inom kost och träningBrand logo
Hälsotrender 2023: Nytt inom kost och träning

1. Välj rätt träningslåtar

Det finns flera anledningar till att lyssna på musik på träningspass. Dels kommer du att börja röra dig automatiskt när du hör en sång du gillar. Men du kan också använda musik för att öka tempo, din kropp vill hålla samma rytm som musiken. Musik kan vara motiverande, om du väljer den sort som du gillar. Musik kan också distrahera och få dig att glömma att du tar i. Men musik du inte gillar kan påverka din prestation negativt, visar en ny studie från Samford University i Alabama. Så välj rätt musik på passen!

Annons
En kvinna med hörlurar som lyssnar på musik

2. Lagom med vatten är bäst

Har du vuxit upp med en vattenflaska i handen? Stressar du över att få i dig två liter om dagen? Att dricka vatten är både bra och nödvändigt men alla behöver kanske inte lika mycket. Enligt en ny studie, som Womens Health skriver om, är två liter om dagen mer än vad många behöver och dricker man 1,5 liter så kan det räcka för vissa. Som vanligt gäller reglerna: drick om du är törstig och kolla ditt kiss – som är ljusgult om du dricker tillräckligt.

Annons

3. Hoppa inte över en måltid

Forskare har hittat samband mellan att hoppa över måltider och för tidig död, samt ökad risk för hjärt-kärlsjukdom om man skippar frukost. Att bara äta en måltid om dagen visade samband med ökad risk att dö för tidigt av flera anledningar. Att inte äta frukost kopplades till högre risk för hjärt-kärlsjukdom rapporterar Journal of the academy of nutrition and dietetics. Studien är begränsad men visar ändå på hur viktigt det är att få i sig alla näringsämnen kroppen behöver.

Annons
En frukost

4. Nyttiga örter och jordnötter

Bakterierna i våra tarmar påverkar system som ämnesomsättning och immunförsvar. Nu har det visat sig att några jordnötter om dagen, eller en tesked örter och kryddor, kan påverka sammansättningen av tarmbakterierna positivt skriver Science daily . Att strö lite kryddor/örter eller hackade jordnötter över måltiden kan alltså vara ett enkelt sätt att höja hälsan.

Annons

5. Fördelar med högintensiv konditionsträning

Högintensiv konditionsträning kan minska risk för cancer där metastaser ofta utvecklas med 72 procent, enligt nya studier som publicerats i Cancer research.

Foto: TT och Peter Assarsson

Annons