TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

5 anledningar att testa geocaching

17 aug, 2017 
Den 19 augusti är det Internationella Geocachingdagen! Har du inte testat den GPS-baserade skattjakten än så har du här 5 anledningar till att du borde göra det.
Annons

Första gången jag hörde ordet geocaching fick det en nördstämpel direkt, trots att jag inte riktigt förstod vad det var.

Sen träffade jag min man, en inbiten (om än ej seriös) geocachare, och jag tänkte att ”testa kan man väl göra”. Sen var jag fast.

Vad är då geocaching, kanske du undrar? För det är inget självklart, faktum är att det är mer som en illa dold hemlighet. Man kan beskriva det lite som en skattjakt, där geocachare har gömt miljontals ”skatter” världen runt – de finns i storstäder, naturreservat eller parkeringen utanför Heron City (ja, där finns en). Sedan är det upp till den som geocachar att hitta skatterna med hjälp av GPS eller koordinater.

Läs också: Visste du det här om promenader? 10 fantastiska hälsoeffekter!

Skatterna består av behållare av olika storlekar, och i dem finns en loggbok eller lista där man ska skriva i vem man är och när man hittade cachen. När man är klar är det viktigt att man lämnar cachen lika väl gömd som man hittade den.

Annons

En del av spänningen är att undvika att vanliga människor (vi kallar dem mugglare) ser vad man håller på med, eftersom det då är risk att någon som inte vet vad geocaching är hittar skatten/cachen och inte gömmer den igen eller till och med förstör den.

Läs också: Bli av med stressen – gå ut i naturen

Jag tycker att fler borde våga testa geocaching! Här är fem anledningar om du ännu inte är övertygad:

1. Motionen

Man får mängder av motion när man geocachar. Promenaden blir så mycket roligare om du har ett mål, en uppgift att lösa. Det är lätt att timmarna flyger iväg om man kommer in i ett ”geocache mode”! Så länge det inte regnar är det roligt.

Läs också: Så påverkar promenader i naturen dina tankar

2. Platserna

En av de finaste sakerna med geocaching, har jag upptäckt, är att du får se platser du aldrig varit på förut – till och med i ditt eget bostadsområde! Cachen kan finnas på baksidan av en skylt du aldrig tänkt på, eller vid vattentornet du åker förbi varje dag men aldrig varit vid, och där det visar sig att utsikten är helt magisk.

Annons

3. Ett sätt att semestra

Har du en dag över på resan och vet inte vad ni ska göra? Geocacha! Det är spännande för hela familjen. Dessutom kan ni upptäcka platser på resmålen som ni ha missat. Ni tar det i er egen takt och så många ni känner för. Vi gjorde det i Palma i våras och kan starkt rekommendera en geocache-tur i Bellver-parken.

Läs också: Promenadtricket som bränner bort bukfettet!

4. En spännande dejt

Svårt att komma på något roligt att göra på dejten? Geocaching är ett jättefint sätt att umgås – oavsett om det är med familj, vänner eller ett kärleksintresse. Det är dessutom gratis – så ni behöver inte bråka om vem som tar notan.

5. Utmaningen

Är du dålig på att läsa kartor är det här perfekt träning. Är du bra på att läsa kartor kanske letandet i sig är det roligaste. För bara för att du hittar till rätt koordinater innebär det inte att du kommer att hitta cachen. De kommer i olika storlekar, där den minsta är ungefär som en gammaldags burk för kamerafilmrullar. Den största vi har hittat såg ut som ett jättestort nyckelskåp (se bilden ovan). Men gömställena har också olika svårighetsgrader. Det har hänt att vi fått klättra i träd, och vissa gömmare har varit VÄLDIGT uppfinningsrika och ambitiösa med sina cacher, och gröpt ur stubbar eller byggt egna låtsasträd mitt ute i skogen.

 

Vill du testa geocaching? Läs mer och anmäl dig här! 

 

Annons