Behöver du nya löparskor? Här är 4 tecken

Hur många mil du kan springa i dina skor varierar och rekommendationerna bland experterna går i sär. Bland sportbutikerna har rådet länge legat på runt 120-150 mil eller att byta skorna med två års mellanrum, medan vissa forskare tror att skorna kan användas i åtminstone 200 mil.

Läs också: När blir löparskor för gamla?

Slitaget och skornas livslängd varierar så klart beroende på din springstil, vikt, vilket underlag du springer på och hur ofta du springer. Ett par skor som används på löpbandet slits exempelvis långsammare än de som används ute i terräng. Därför kan det vara bra att titta på annat än just hur många steg du tagit med skorna. Här följer fyra tecken på att det är dags att köpa nya löparskor.

1. Du får ont i kroppen

Ett tydligt tecken är om fötterna gör ont när du springer eller har sprungit med skorna, men även knän och höfter kan börja värka om de inte får tillräckligt stöd när du springer. Stödet i skorna slits ner av användning och till slut finns knappt något kvar, vilket kan resultera i skador.

Läs också: Stor guide: Välj rätt skor för din träning

2. Skon klarar inte ”twist-testet”

Ta tag i din sko i hälen och vid tåspetsen. Försök sedan vrida din skos främre och bakre del i motsatt håll. När du vrider ska du känna ett visst motstånd ifall skon fortfarande är i gott skick, om skon är gammal och sliten vrids den enkelt.

3. Sulan har slitits ner

Sulan på dina löparskor varar oftast längre än stötdämpningen i den, så om sulan är sliten är stötdämpningen högst antagligen borta. Dessutom är det sulan som greppar ytan du springer på och förhindrar dig från att slinta. Lite slitage är naturligt och kan se olika ut på olika håll av skon beroende på din springstil, men om sulan slits ordentligt och är sned är det dags att ersätta skon.

Läs också: 15 snygga skomodeller som passar just din träning

4. De är ofräscha

Ett par sunkiga, illaluktande skor är varken trevliga i skohyllan, träningsväskan eller på fötterna. Om du motvilligt snörar skorna på foten är det dags att köpa ett par nya för att göra träningen lite roligare och skönare.

Tips! Ta med dig dina gamla löparskor när du ska handla nya. Det kan hjälpa dig att förklara hur ditt springsteg ser ut och var belastningen hamnar på foten.

Foto: Shutterstock

Källor: Purewow, Men’s Heatlh, Metro

 

Bästa skorna för olika aktiviteter

Läs också: Bästa skorna för olika aktiviteter

 

 

Utvald läsning