Annons

Annons

Studie visar: Barn som äter så här löper mindre risk för allergier

Studie visar: Barn som äter så här löper mindre risk för allergier

Barn som äter rätt sorts fett löper mindre risk att utveckla vissa typer av allergi.

Fleromättade fettsyror är livsnödvändiga och kroppen får dem via maten vi äter. En ny studie visar att livsmedel som innehåller de nyttiga fetterna även kan påverka risken för vissa allergier hos barn.

Barn som får i sig en kost med fleromättade fettsyror löper mindre risk att utveckla allergisjukdomar som astma och hösnuva under sin uppväxt, visar en ny svensk studie. Astma och hösnuva utvecklas oftast under uppväxten och risken för att utveckla allergisjukdomarna beror både på ärftliga faktorer och på miljö- och livsstilsfaktorer.

Annons

Nu visar ny forskning att de nyttiga fetterna som finns i bland annat fet fisk, nötter och vegetabilisk olja kan minska allergirisken hos barn.

Gilla MåBra på Facebook

Läs också: Ge barnen nötter tidigt – kan skydda mot allergi 

Studien, som genomförts inom BAMSE-projektet som pågått sedan 1994, analyserade omega-3- och omega-6-fettsyror i blodprover från 940 svenska barn i åttaårsåldern.

Forskarna kunde se att de barn som hade höga nivåer av långa omega-3-fettsyror och av omega-6-syran arakidonsyra hade mindre risk för astma och hösnuva när de var 16 år gamla. De barn som redan hade astma eller hösnuva vid åttaårsåldern hade å sin sida en ökad chans att vara symtomfria vid 16 års ålder om de hade högre blodnivåer av arakidonsyra.

Läs också: Bondgårdar gör barn mindre allergiska

Den nya studien stöder tidigare utfärdade rekommendationer om att äta fisk två till tre gånger i veckan.

– De nya resultaten ger tillsammans med en av våra tidigare studier stöd för Livsmedelsverkets rekommendationer att äta fisk två till tre gånger i veckan och att variera mellan feta och magra sorter, säger Anna Bergström, forskare vid Institutionen för miljömedicin vid Karolinska Institutet, till forskning.se.

Källa: Karolinska institutet/forskning.se
Foto: Shutterstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…