Annons

Annons

Småäter du? Här är knepen som garanterat får dig att sluta!

Tar du en kaka ibland, nästan utan att märka det? Och blir det gärna en portion till vid middagen? Så här undviker du det!


Slinker en kaka ner lite nu och då eller kanske några glas läsk? Att sluta småäta i onödan är svårt, men nu kan alla gottegrisar få hjälp, tack vare en samling forskare vid Cornell University i USA.

Annons

De har studerat vad som händer med människor om de lever i hem där maten står framme. Svaret blev: de går upp vikt. Till exempel vägde kvinnor som förvarade läsk lättillgängligt 12 kilo mer än genomsnittet. Och män som lätt snappade åt sig godis när de ville kunde plussa på 7,7 kilo på kroppshyddan.

Gilla MåBra på Facebook

Grundregeln för att sluta småäta är alltså: Låt inte maten stå framme. Låter det enkelt? Det är det och så här ser hela listan ut:

• Plocka undan all mat utom synhåll, låt inget stå framme och fresta. Var extra noga med kakor, läsk, chips och flingor.

• Flytta om i skåpen. Vi människor är av naturen bekväma av oss – vi tar det som vi når snabbast när vi öppnar kylskåpet. Så plocka upp grönsaker ur kyllådorna och lägg dem lättillgängligt. Då blir det en morot som slinker ner om suget sätter in och inte en chokladbit.

• Låt grytan stå kvar på spisen när maten serveras. Om man måste resa sig upp för att ta ytterligare en, onödig, portion äter man 20 procent mindre än om maten står på bordet.

Men det betyder inte att man helt ska undvika att ha något ätbart framme:

• Ställ fram frukt – så att det finns något att tugga på när suget sätter in. Eller varför inte en skål med körsbärstomater? Kvinnor som hade frukt framme vägde 6,3 kilo mindre än genomsnittet, visade studien.

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…