Ny studie: Corona smittar tidigare än man trott

Coronabakterier i blått intill hans som håller provrör med blod

Ända sedan coronapandemin startade har diskussionen kring smitta pågått. Och i takt med att man sett att många har och har haft covid-19 utan några direkt symtom har frågan varit om dessa personer smittar.

MåBra har skrivit en hel om detta tidigare – och det har varit svårt att få någon enhetlig bild av det hela.

Anders Tegnell presenterade i april för första gången en siffra på detta. Han hänvisade då till en studie som visar att personer utan symtom står för ungefär 6–8 procent av all smitta av coronaviruset.

Smittar covid-19 utan symtom?

I somras kommenterade WHO detta återigen. Maria van Kerkhove, som leder myndighetens arbete kring virusutbrottet, uppgav då att den asymtomatiska smittan – det vill säga den smitta som kommer från symtomfria personer – är väldigt liten.

– Från den datan vi har verkar det vara ovanligt att en asymtomatisk person sprider viruset vidare till en annan individ, sa Maria Van Kerkhove under en presskonferens.

Hon säger att det ”kan ske”, men att det inte är det huvudsakliga sättet viruset sprider sig på.

Uttalandet fick snabbt kritik, då vissa experter hävdar att så många som 30–50 procent av alla coronafall är asymtomatiska, det vill säga symtomfria – och att hälften av alla fall kan ha smittats av personer utan symtom, antingen före de blivit sjuka eller under pågående infektion. Flera andra experter menar också att den asymtomatiska smittan absolut inte kan kallas för ”väldigt liten”.

Ny studie: Redan då smittar corona

En annan omdiskuterad fråga är om man kan smitta under inkubationstiden.

En studie i Hongkong kom under våren fram till att en person kan smitta upp till två dagar innan personen insjuknar. Detta har varit vägledande för många länder när det gäller smittspårning och isolering av smittade, uppger Svenska Dagbladet.

Nu visar en ny studie från Schweiz att coronaviruset kan smitta betydligt tidigare än man tidigare trott, så mycket som fem dagar före insjuknandet. Det här kan leda till en hel del problem när det kommer till smittspårning, menar vissa experter – medan andra menar att det är en liten risk att dessa personer sprider viruset vidare.

Foto: TT

LÄS MER:

Så skiljer sig första symtomen vid corona och vanlig influensa

Corona ökar i Sverige – dessa personer och områden drabbas värst

Experterna: Corona kan leda till kronisk trötthet