Nytt fall visar: Det går att få corona flera gånger

coronaviruset går att få flera gånger

Forskare vid University of Hong Kong meddelar nu att de har bevis för att en man har drabbats av covid-19 en andra gång. Det är det första dokumenterade fallet i världen.

Det handlar om en 33-åring som arbetar med IT och som blev utskriven från sjukhus i april efter att ha haft covid-19. När han kom hem från Spanien tidigare i augusti så testades han positivt för coronaviruset igen.

Eftersom man inom hälsovården först var osäkra på om mannen fortfarande bar på viruset från sin första infektion så undersöktes det närmare.

Antikroppar behöver inte ge långvarigt skydd

Men forskargruppen säger nu att man efter att ha tittat noggrannare på virusstammarna från mannens prover då han var sjuk i april och jämfört dem med de nya proverna från augusti tydligt sett att de är annorlunda.

Det betyder att antikroppar inte behöver ge skydd speciellt länge.

”Många tror att patienter som tillfrisknat från covid-19 har immunitet mot att insjukna igen, då de utvecklat antikroppar. Men det här är bevis på att en del patienters antikroppar avtar efter några månader”, säger forskarna, enligt Rthk.

Tillfrisknade från corona ska hålla social distans

De säger också att resultaten påvisar att SARS-CoV-2 kan dröja sig kvar länge bland oss, precis som många andra virus, även om patienter har blivit immuna efter en infektion.

De rekommenderar därför att patienter som har tillfrisknat från covid-19 är lika försiktiga som andra när det gäller att hålla social distans. Och att man kan behöva vaccin även om man haft coronaviruset:

”Eftersom immuniteten kan vara kortvarig efter en naturlig infektion så bör man överväga att vaccinera även de som har haft en infektion.”

Studien har accepterats av tidskriften Clinical Infectious Diseases.

Foto: TT

LÄS MER:

Ny prognos: Så många svenskar väntas avlida till följd av corona

Corona ökar i Sverige – dessa personer och områden drabbas värst

Här är ordningen som corona-symtomen oftast kommer i