Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Olof Wretling vänder sorg till kraft i egna filmen om misslyckanden

29 dec, 2021 
Olof Wretling, aktuell med Vinterprat i P1 och filmen Misslyckandena i mitt liv.
Komikern Olof Wretling är aktuell med sitt nionde vinterprat och den egna filmen om misslyckandena i hans liv. Han är trött på framgångsberättelser och menar att vi har mer att lära av varandras misstag snarare än lycka.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
2021 nyordslista – här är alla nya ord i årBrand logo
2021 nyordslista – här är alla nya ord i år

Olof Wretling, 46, är skådespelare, regissör och komiker. Han är den där energiska, sprudlande och roliga mannen som du kanske känner igen från humorgruppen Klungan, radioprogrammet Mammas nya kille eller tv-rutans Bäst i test, Hotell gyllene knorren och Pappas pengar.

Hatten är hans signum och hans poetiska formuleringar likaså. Nu är Olof Wretling aktuell med sitt nionde Vinter i P1 och med den egna filmen Misslyckandena i mitt liv som är baserad på ett tidigare vinterprat.

Vinterpratar om håravfall och ofullständighet

I TV4 Nyhetsmorgon berättar Olof Wretling att det ibland är svårt för honom att ta av sig sin hatt beroende på vilket skick håret är i. I sitt vinterprat berör han nämligen ämnet håravfall.

Annons

– Det är en symbol för att vi alla bär på någonting som gör att vi känner oss ofullständiga. Och att vi i åldrandets väg som vi vandrar kanske inte längre känner igen oss själva, säger Olof Wretling i programmet.

Även om han beskriver tunnhårigheten som en sorg har han insett att han måste acceptera den och leva med den framöver.

– När man vågar prata om de här sakerna så hör folk av sig, alla har sin ofullständighet. Jag tänker att det är bättre att prata om det så kanske det sen inte känns så farligt längre, säger Olof Wretling.

Olof Wretling släpper film om misslyckanden i hans liv

Filmen Misslyckandena i mitt liv är en komisk betraktelse av Olof Wretlings misslyckanden i livet. Han går runt hemma i Karlstad och minns samtidigt som han funderar kring om man alltid lär av sina misstag.

Misslyckandena i mitt liv är en uppföljare till filmen Diagnoserna i mitt liv.

Ett av misslyckandena vi får ta del av är när Olof Wretling som 20-åring tävlade på elitnivå i höjdhopp. Under en tävling som hade kunnat leda honom till juniorlandslaget misslyckas han.

Annons

Det var precis efter att hans pappa hade avlidit och bara några timmar innan hoppet hade han varit på sin pappas begravning.

– Men jag var helt övertygad om att jag skulle vända sorgen till en urkraft för att jag hade läst så många sådana historier om personer som drabbats av trauman och sorg men som kunnat vända det, för det är ju en enorm kraft, säger Olof Wretling.

”Fruktansvärt less på framgångsberättelser”

Inom idrotten tycker många att det ofta går att vända någonting negativt till någonting positivt. Men det beror ju helt på vad det är man drabbats av huruvida det är möjligt eller ej. I det här fallet måste man ha med sig att Olof Wretling hade tränat ett helt år för en enda tävling.

– Under ett ögonblick, en sekund ska formen och allting bara stämma. Har man en gång fått vara med om det så är det ju häftigt. Det drev mig så långt att jag trodde att jag kunde få denna kraft även denna gång men det går ju inte. Det kan nog ingen, säger han.

Olof Wretling anser att det är viktigt att prata om misslyckanden. Han tror rent av att vi har mer att lära av det än av andras framgångar.

– Jag är så fruktansvärt less på framgångsberättelser. Vi har inte ett dugg att lära oss av att sitta duktigt och lyssna på någon som har blivit miljardär, övervunnit någonting på något sätt eller tagit sig högst upp på prispallen. Vi kan inspireras, men inte lära, säger han.

Källa: TV4 Nyhetsmorgon, SVT-filmen Misslyckandena i mitt liv

Foto: TT

Annons