Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Natascha hölls kidnappad i åtta år – berättar i ny dokumentär

07 mar, 2022 
AvAino Oxblod
Natascha Kampusch
JOE KLAMAR
Natascha Kampusch blev huvudperson i nyheterna världen över när hon hittades, efter att ha varit kidnappad i åtta år.
Nu berättar hon om den fruktansvärda tiden i en ny dokumentär – och hur hon har beskyllts för att ha fejkat kidnappningen.
– Jag förväntade mig att komma ut i en värld av förståelse, men istället möttes jag av hat och distans, berättar hon.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 kändisar som öppet berättat om sin tuffa uppväxtBrand logo
5 kändisar som öppet berättat om sin tuffa uppväxt

10 år gammal kidnappades Natascha Kampusch på öppen gata i Österrike 1998. I 3096 dagar hölls hon tillfångatagen i en fem kvadratmeter liten mörk källare, där hon utsattes för sexuella övergrepp, våld och svältes.

2006, efter åtta år i helvetet, lyckades Natascha till slut fly från från sin kidnappare, och kunde komma hem till sin familj igen. Men att hon lyckades ta sig bort från kidnapparen Wolfgang Priklopil, som senare också begick självmord, innebar inte att alla problem försvann. I en ny dokumentär på Viaplay, Natascha Kampusch – A lifetime in the prize, berättar kidnappningsoffret om de trakasserier och påhopp hon tvingats utstå efter att hennes livsöde blivit känt.

Utsatt för hat även efter kidnappningen

Natascha, som idag är 33 år, berättat i dokumentären hur hon fortfarande inte känner sig helt fri, trots att det gått 16 år sedan hon lyckades lämna sitt fängelse. Ute i världen har hon tvingats utstå elaka kommentarer och hat.

Annons

– Jag förväntade mig att komma ut i en värld av förståelse, men istället möttes jag av hat och distans. Det har varit väldigt obehagligt och jag har ofta inte haft möjlighet att gå på gatorna utan att bli attackerad, säger hon i dokumentären, skriver danska Femina.

Hon vill nu lyfta ”victim blaming”, vilket innebär att man som offer får höra att man har sig själv att skylla.

Konspirationsteorier om huruvida jag själv varit ansvarig för min kidnappning har fått leva, och det är något som berör mig mycket. Därför är jag glad att jag i Viaplay-dokumentären kan berätta min historia och på så sätt fokusera på victim blaming. Jag hoppas att jag därmed också kan hjälpa andra som utsätts för något liknande, att möta en mer förstående press och allmänhet än vad jag har gjort, säger Natascha Kampusch i ett pressmeddelande som tidningen tagit del av.

Natascha Kampusch har tidigare släppt två böcker om kidnappningen och livet efteråt. Det har också gjorts film om hennes liv.

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons