Malin var fast i den brinnande lägenheten – hoppade från fjärde våningen

24 feb, 2022 
AvPer-Ola Ohlsson
Malin och Daniel
Instängd i den brinnande lägenheten på fjärde våningen såg Malin ingen annan utväg. Hennes enda chans att överleva var att hoppa ut genom fönstret. Femton meter nedanför henne väntade hennes sambo Daniel – beredd att med sin kropp dämpa hennes fall.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons


Glädjen, kärleken och tacksamheten i Malins ögon går inte att ta miste på när hon ser på Daniel. Han är inte bara hennes livskamrat och sambo. Han är också hennes hjälte och livräddare.

– Än i dag kan jag inte förstå hur Daniel lyckades ta emot mig utan att någon av oss fick allvarliga skador, säger hon.

Det är kanske slitna utryck som ofta missbrukas. Men i det här fallet kan man verkligen använda orden änglavakt och mirakelräddning.

I slutet av november förra året var nämligen Malin Söderström, 33, ytterst nära att bli det andra offret för den dramatiska dödsbranden i Ånge. Men ödet och framför allt sambon Daniel Sundkvist, 37, ville annorlunda.

– Det var ett mycket kritiskt läge. Jag handlade på ren instinkt och tänkte att det är bättre att hon landade på mig än på den stelfrusna och hårda marken, säger han.

Det har gått ett tag sedan den dramatiska branden när Malin får möjlighet att tacka sin sambo för hans insats med Allers guldhjärta.

Annons

Vi träffas i parets nya lägenhet som de hade turen att få ganska snabbt. Men alla deras tillhörigheter, kläder och minnessaker har antingen brunnit upp eller förstörts av elden och röken.

– Huvudsaken är att vi alla lever. Min son Theo var tack och lov redan i skolan när det började brinna och vår hund Amor och våra två katter klarade sig också, säger Malin.

Branden startade i lägenheten under Malin och Daniels lägenhet som blev helt utbränd och balkongen helt förstörd.
Branden i Ånge hade ett dramatiskt förlopp.

Dramatiska branden i Ånge

Det var fredagen den 26 november förra året som den ödesdigra och dödliga branden startade i lägenheten under Malin och Daniels på Fridhemsvägen i Ånge.

Dagen hade börjat helt normalt med att Malin följt sonen Theo, 7, till Björkbackaskolan efter att de hade ätit frukost. Hon hann sedan hem för att börja arbeta innan Daniel åkte till sitt jobb.

Annons

– Jag jobbade med att lägga ett tak på ett hus i Haverö utanför Ånge och kollegan skulle hämta mig med sin bil, berättar han.

När han gick ner för trapporna var det lugnt och tyst i huset. Han kände ingen röklukt eller märkte något annat onormalt. Efter att han gått satte Malin sig med sina arbetsuppgifter som hon sedan pandemin startade kunnat sköta hemifrån.

Men Daniel och kollegan hann inte köra mer än 10–15 minuter förrän Malin skräckslagen ringde och berättade att det brann i huset och att hon inte kom ut.

– Jag hörde knastrande ljud från köket och när jag gick dit för att kontrollera vad det var såg jag lågor slå ut från köksfläkten, berättar hon.

Hon såg sedan hur tjock svart rök vällde upp från balkongen under deras och när hon öppnade ytterdörren för att ta sig ut var hela trapphuset fyllt av rök.

"Jag kunde inte ta mig ut och trodde att jag skulle dö"

– Jag kunde inte ta mig ut och trodde att jag skulle dö, säger hon.

Det var då hon ringde sin sambo. Som han uppfattade det för att ta farväl av honom.

Annons

Daniels kollega tvärnitade när han hörde vad som hänt och vände för att snabbt köra tillbaka till Ånge. Så fort samtalet med Malin bröts ringde Daniel SOS.

– Jag ringde SOS klockan 08.44. Det första larmsamtalet om branden hade kommit in 08.41, berättar han.

Elden spred sig snabbt

Under tiden ringde Malin, som förstod att hon inte kunde ta sig ut ur lägenheten utan hjälp, till sin mamma Åsa och till sin lillasyster Magda. Hon var förtvivlad och rädd.

– Elden från våningen under spred sig snabbt och röken blev allt tjockare, berättar hon.

När hon såg de första brandmännen öppnade hon ett fönster och skrek på hjälp och frågade vad hon skulle göra.

– Beskedet jag fick var att jag skulle stanna i lägenheten och stänga fönstren i väntan på hjälp, berättar hon.

Strax efteråt, klockan 08,56 kom Daniel och hans kollega tillbaka till Fridhemsvägen. De parkerade bakom en av de båda brandbilar som kommit till platsen.

Annons

– Jag sprang fram till den som jag trodde var räddningsledare och sa att de måste rädda min sambo som var instängd i en lägenhet. Men han var extremt upptagen och verkade inte höra vad jag sa.

Daniel rusade då bort till deras uppgång och sa till en av rökdykarna han mötte att de måste ta sig upp till lägenheten på fjärde våningen.

– Men han svarade att det var omöjligt på grund av rökutvecklingen. Jag tänkte att jag själv skulle försöka, men när jag kom in i porten insåg jag att det inte gick.

Försökte stänga ute röken

Under tiden hade Daniel telefonkontakt på nytt med Malin. Hon berättade att hon tagit sig in i sonen Theos rum tillsammans med deras hund Amor och stängt dörren om sig för att försöka stänga ute röken.

– Jag var tvungen att stänga dörren till Theos rum medan våra katter var kvar ute i hallen. Jag såg paniken i deras ögon, berättar hon.

Malin hörde också när brandmännen sa att de inte kunde ta sig upp till henne och hon trodde att allt hopp var ute.

Annons

– Då gick luften också ur mig. Jag hann tänka att jag skulle bli ensam kvar med Theo. Men sedan slog jag bort alla negativa tankar, berättar Daniel.

En vaktmästare tog tag i Daniel och drog bort honom en bit för att han inte skulle andas in den skadliga röken. Tillsammans med honom sprang han sedan runt huskroppen så att de befann sig rakt nedanför Theos rum där Malin var instängd.

Under hela dramat pratade Daniel i telefon med Malin och försökte lugna henne samtidigt som han själv fruktade det värsta

"Plötsligt hörde jag henne skrika hjärtskärande"

– Plötsligt hörde jag henne skrika hjärtskärande. Då trodde jag att hon fattat eld. Det skriket gick rätt in i själen på mig.

I den stora branden i Ånge i november 2021 blev Malin och Daniels sovrum helt utbränt och täckt av sot, sängarna var svarta och fyllda med aska och tapeten hade smält.
Malin och Daniels sovrum blev helt utbränt i branden.

Men strax efter skymtade han henne i fönstret med hunden Amor i famnen och såg att hon än så länge verkade vara oskadad. Det var dock bara en tidsfråga innan lågorna skulle nå sonens rum.

Annons

– Daniel ropade att jag skulle hoppa. Men vad skulle jag hoppa på? Det fanns inte en chans att han skulle kunna ta emot mig från den höjden.

Kastade ut hunden

Men innerst inne insåg Malin att hon inte hade något val om hon inte skulle bli innebränd. Först kastade hon ut sin hund som togs emot av vaktmästaren.

– Jag såg hur han fångade honom i sina händer, men att han studsade ut och rullade ner på gräsmattan.

Daniel fortsatte att ropa på Malin och uppmanade henne att hoppa.

– Du kan inte ta emot mig. Det är för högt, ropade jag tillbaka, berättar Malin.

Men Daniel gav sig inte och till slut satte Malin sig på fönsterbrädan och förberedde sig på att kasta sig ut från lägenheten.

– Det fanns inga alternativ. Jag är stark i kroppen och trodde att jag åtminstone skulle kunna dämpa hennes fall. Men jag var beredd på att det skulle kunna innebära några knäckta revben.

Malin vände sig sedan om så att hon hade magen mot väggen och höll fast i fönsterkarmen med händerna. Hon sköt sedan ifrån med benen så att hon kom ut en bit från husväggen under fallet.

Annons

– Jag var inte beredd på det så hon flög delvis över mig. Jag vände mig snabbt om ett halvt varv så att hon landade hårt med mellangärdet på min vänstra axel, berättar Daniel.

Malin och Daniel ser på vandra och är tacksamma för att branddramat slutade väl
Malin stukade foten och blev mörbultad i fallet och Daniel klarade sig helt oskadd.

Daniel hann böja knäna, men kraften när Malin landade på honom var ändå enorm. Som den utbildade ingenjör han är har han räknat ut att rörelseenergin gjorde att hon vägde 825 kilo när hon slog i hans axel.

– Det är tur för mig att hon väger under 70 kilo. Annars hade kraften blivit mycket större, säger han med ett leende.

Daniel vek sig dubbel baklänges och blev liggande på den stelfrusna marken en stund utan att kunna ta sig upp.

– Jag såg hur två personer skyndade fram till Malin som låg i fosterställning i gräset bredvid mig och då förstod jag att hon klarat sig. Jag kunde sedan ta mig upp på benen och gå fram till henne. Det första hon frågade var hur det gick med Amor, säger han med ett leende.

Annons

Klarade det höga fallet

Till sin förvåning konstaterade Daniel att hans sambo klarat det höga fallet med enbart en stukad fot och mörbultad kropp. Själv klarade han sig helt oskadd. Han hade knappt ens ont i musklerna efteråt.

– Men traumat var det värsta. Det blev inte bättre av att det var en torrkokning ett par veckor senare i hyreshuset som vi nu bor i. Det var framför allt jobbigt för Malin när hon hörde brandlarmet.

Daniel, Malin och sonen Theo sitter tillsammans på golvet och myser med katten Ella och hunden Amor.
Daniel, Malin och Theo kan andas ut efter den dramatiska branden och mysa med katten Ella och hunden Amor.

Det fantastiska i den här historien är att inte bara Malin och Daniel klarade sig i stort sett oskadda. Redan innan Malin fördes in i ambulansen, som körde henne till Sundsvalls sjukhus, kunde hon med egna ögon konstatera att hunden Amor, av rasen Shih tzy, var oskadd och väl omhändertagen av hennes syster Magda.

Annons

– Men däremot trodde vi att våra båda katter Ella och Sol blivit innebrända.

Det skulle visa sig att de otroligt nog också hade klarat sig

– En rökdykare som gick in vår lägenhet senare samma dag och hittade Ella vid liv. Katten hostade och var lite sotig, men hade inga brännskador.

Katterna överlevde branden

När Malin och Daniel kom hem från sjukhuset i Sundsvall på lördagskvällen till sin tillfälliga bostad i Ånge bestämde han sig för att återvända till den brand- och rökskadade lägenheten för att söka efter Sol.

– Jag fick tag i en väktare som hjälpte mig och lyste upp i lägenheten med en ficklampa. Det var kolsvart och sotigt överallt och där balkongen funnits fanns bara ett svart hål.

Daniel var beredd på att han skulle hitta ett halvt förkolnat kattlik. Han sökte i lådorna i hallen där han trodde att Sol kunde ha gömt sig.

Katterna Ella och Sol ligger och myser tillsammans efter att ha överlevt branden i Ånge.
Katterna Ella och Sol överlevde mirakulöst branden.

– När jag gick in i det som varit Theos rum hittade jag Sol under sängen. Otroligt nog levde hon, men hon var kraftigt uttorkad.

Det tog ett par dygn, men sedan återhämtade katterna sig. I dag mår alla i familjen bra och knappt en månad efter dödsbranden kunde de fira jul hemma hos Malins syster Magda, 28, och hennes familj som också bor i Ånge.

– Tack vare dig Daniel fick vi en fin jul tillsammans ändå, säger Malin med en kärleksfull blick på sin sambo.

Fotnot: En man i 70-årsåldern omkom i lägenheten där det började brinna.

Annons