Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Trots uppgifter om pappans våld förlorade Isabella vårdnaden

08 feb, 2022 
pojke som sitter på säng
Isabella blev av med vårdnaden om sitt barn till en man som slog henne. Anledningen var att hon vägrat samarbeta med mannen.
Nu visar en ny granskning av TV4 att fler barn riskerar hamna hos den våldsamma föräldern i vårdnadstvister.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

På en ljudinspelning säger Isabella:

– Sluta slå mig!

En man svarar:

– Jag är så jävla trött på dig alltså.

Isabella säger:

– Du har ingen rätt att slå mig

– Jo, fan. Det har jag! svarar mannen.

I bakgrunden på ljudinspelningarna som Isabella gjort hörs ibland ett barn.

I TV4:s Kalla fakta har man granskat vårdnadstvister – och det visar sig att domstolen inte alltid utreder dessa på det sätt som de är skyldiga att göra. Resultatet? Att barn placeras hos en förälder som varit våldsam framför barnet eller mot barnet. Och att den som utsatts för våldet straffas med att förlora vårdnaden.

– Han slog mig. Han började skaka mig och putta mig och sparka, säger Isabella om exmannen till Kalla fakta.

Spelat in våldet på ljudfiler

I programmet berättas hur Isabella sökte ensam vårdnad om sin son i samband med att hon anklagade sin man för misshandel. Hon ville inte samarbeta med exmannen utan gav istället ljudinspelningar, där man hör våldet erkännas, till myndigheterna.

Annons

När det blev en vårdnadstvist i rätten, har domstolen ansvaret för att utreda alla bevis och vittnesmål som kommit in. Men granskningen i Kalla fakta visar att domstolen aldrig lyssnade på ljudfilerna, där mannen åtta gånger gånger erkänner våld.

Filerna fanns inte med i huvudförhandlingarna efter att Isabellas juridiska ombud avrått henne från att inkludera dem – och domstolen säger att filerna inte åberopats som bevis.

Filerna fanns däremot i en bilaga till målet och enligt reporter Josephine Freje Simonsson, som genomfört granskningen, ska domstolen ansvara för att utreda alla aspekter som går att få svar kring i en vårdnadstvist.

Josephine Freje Simonsson
I Nyhetsmorgon berättar reporter Josephine Freje Simonsson som står bakom granskningen att mamman Isabella upplever att hon nästan förlorat sin son.

Mannen fick ensam vårdnad

Domstolen argumenterade för att Isabella visat samarbetssvårigheter – och gav vårdnaden till mannen.

Annons

Nu får Isabella träffa sin son fyra gånger om året.

– Det är helt galet! De säger att jag har “samarbetssvårigheter”, men jag var ju jätterädd för honom. Man ska inte bli av med sitt barn för att man är rädd, säger Isabella till TV4.

Fakta om vårdnadstvister

  • I 2 av 3 fall av vårdnadstvister förkommer våld.
  • Antalet vårdnadstvister har ökat explosionsartat de senaste åren, från cirka 2 900 stycken i Sverige år 2006, till cirka 9000 år 2021.

Källa: TV4

Förutom ansvaret att utreda våld vid vårdnadstvister, ska rätten rätten sedan 2006 också väga in barnets behov av att ha en nära relation med båda vårdnadshavarna, vilket kräver ett gott samarbete. I fallet med Isabella försvarar rätten sitt beslut och säger att de tycker att de gjort det rätta för barnet.

Exmaken förnekar allt våld. Det som hörs i ljudfilerna förklarar han med att han sa saker han inte menade.

”Samarbete” går före våld i flera fall

I Kalla fakta lyfts också ett liknande fall där en pappa förlorat vårdnaden om sitt barn, till en mamma som varit våldsam.

Samtidigt berättar man även i programmet en ny rapport som Jämställdhetsmyndigheten gjort. Rapporten visar att tingsrätterna gör felaktiga riskbedömningar i nästan 8 av 10 vårdnadstvister där våld finns närvarande.

– Det är allvarligt. Här behöver man se över hela arbetet, säger utredaren Mikael Thörn, enhetschef på Jämställdhetsmyndigheten, till TV4.

Kalla fakta ”När våldet vann” finns att se på TV4 Play.

Källor: TV4 här och här, Nyhetsmorgon, Expressen

Foto: TT

Annons