Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Marika tar läkarhjälp i Den stora hälsoresan: ”Mår inte bra nu”

28 apr, 2021 
AvMåBra Redaktionen
Marika Carlsson i Den stora hälsoresan
"Det är intressant att det här kallas för en hälsoresa när jag hälsomässigt inte har mått så här dåligt på länge faktiskt", säger Marika Carlsson efter att ha kommit halvvägs i kost- och träningsutmaningen 16 weeks of hell.
Annons
Vad är 16 weeks of hell?Brand logo
Vad är 16 weeks of hell?

I femte programmet av Den stora hälsoresan på Discovery plus, där deltagarna följer kost- och träningsprogrammet 16 weeks of hell, är det en trött Marika Carlsson som dyker upp för halvtidsavstämning i Orsa.

När Marika väger och mäter sig, och pratar med coachen Tony Andersson så säger hon att resultaten inte spelar någon roll, det viktiga är att hon inte alls mår bra. Att hon känner sig trött och orkeslös.

"Nu mår jag inte bra och det måsta jag få hjälp med"

– Nu mår jag inte bra och det måste jag få hjälp med, förklarar Marika, som inte riktigt orkar ta in siffrorna som ska säga hur det gått hittills.

– Resultaten för mig är så oviktiga, jag hör en siffra och bara ”I don’t give a shit". Jag mår inte bra, hjälp mig.

Annons

När Tony Andersson ber Marika förklara vad hon menar med att hon inte mår bra svarar hon att:

– Jag är för trött och för orkeslös. Igår var jag så trött att när jag satte mig på cykeln så undrade jag hur jag ska få benen att trampa runt. Jag fattar inte det, säger hon.

"Jag är fysiskt mindre men mår inte bra"

Marika verkar tänka mycket kring om det är värt det.

– Jag har funderat så mycket fram och tillbaka på det här och tittat på mitt liv innan "16 weeks" där jag var fysiskt större men mådde bättre. Nu är jag fysiskt mindre men mår inte bra. Och jag bygger muskler men jag mår inte bra. Det är någonting som inte stämmer. Alla andra är superpigga och jätteglada och jättenöjda och det är toppen. Men jag är ju inte det.

Tony Andersson svarar att det inte finns några brister i kosten hon äter men att han ska se över träningsschemat för Marika och lägga in mer återhämtning. Att det kan bero på att det tar längre tid för Marika att vänja sig vid träningsmängden.

Marika Carlsson i Den stora hälsoresan, säsong 2

"Hälsoresa? Har inte mått så här dåligt på länge faktiskt"

Lite senare i programmet får man också se Marika ta kontakt med läkare. Innan hon ringer läkaren säger hon att:

Annons

– Det är intressant att det här kallas för en hälsoresa när jag hälsomässigt inte har mått så här dåligt på länge faktiskt.

– Jag ska kontakta en läkare och bara prata lite och kolla ”är det här normalt?” ”Reagerar en kropp så här när man äter speciellt och tränar så hårt?” ”Vad är det som inte är i balans?”.

Marika ringer upp en läkare och förklarar att hon tycker att sitt allmäntillstånd har försämrats under 16 weeks.

– Det jag är mest orolig för är min orkeslöshet. Att jag lägger mig trött och vaknar trött.

Läkaren: Sådär mycket protein blir tufft för en del

Marika förklarar också sin kost för läkaren, en kost som består av mycket nötter och protein och mindre av kolhydrater. Hon kommer upp i 170 gram protein om dagen. Läkaren svarar:

– När det är sådär mycket protein och lite kolhydrater så blir det tufft för en del. Ibland blir det till och med så att levern får överarbeta. 170 gram protein liksom, det är ju väldigt mycket. Man behöver 1 gram protein per kg kroppsvikt och dag. Mer än så behöver man inte. Man kan inte ta till sig mer än så.

Annons

Han menar att det kan bli tufft för kroppen att göra sig av med överskottet protein som kroppen inte kan ta upp.

– Det här börjar närma sig sådan här kost som body builders tar när de deffar upp sig och de får ordentligt höjda levervärden. Om levervärdena går upp, om levern är ansträngd, då blir man trött. Jag tycker absolut att du ska ta prover.

Program fem avslutas med att Marika tar blodprov, hur det går får man se längre fram i Den stora hälsoresan, säsong 2 som finns att se på Discovery plus.

Foto: Discovery+

Annons