Julgräla mera – det är bara sunt
”Hur gör vi med julen i år?” En till synes oskyldig fråga med syfte att stämma av om man har samma bild inför högtiden. Men i den frågan ryms en hel värld, och att ställa den kan vara som att placera ut en känslomässig bomb.
Det finns säkert familjer där det här med jul är ett oladdat ämne – men inte sjutton är de många. Jag har i arbetet med min bok intervjuat människor som lever i parförhållanden om vad de grälar om och hur de grälar. Två riktiga grälstartare var hushållsarbete och svärföräldrar – och är det något som är flitigt förekommande i juletid så är det just hushållsarbete och svärföräldrar.
Läs också: 5 bråk även lyckliga par har
Det är mängder av saker som ska göras, mat som ska lagas och hem ska som städas till perfektion. Och så är det möten med svärfamiljen, som inte alltid är lätta. Där kan irritationsgnistor spraka likt tomtebloss.
Det är inte konstigt att julen är laddad – och det är inte konstigt om vi mitt i detta glöggdoftande kaos ryker ihop ibland. Framför allt är det inte något vi behöver bekymra oss över.
Att gräla kan absolut vara jobbigt, men det är inte på något sätt farligt. Inte så länge det inte har förvandlats till regelrätta kränkningar. Har man kommit dit handlar det inte längre om gräl, utan om något annat.
Men de flesta har inte den typen av konflikter, utan helt vanliga mer eller mindre vardagliga bråk – ett slags nödvändiga förhandlingar om hur man ska ha det i relationen och hur man ska vara gentemot varandra. Och – i mer decemberspecifika fall – om man ska ha julgran eller inte och vems svärfamilj som egentligen är jobbigast. Inget av detta är någon katastrof, tvärtom. Det är tecken på engagemang.
Så länge vi har förmågan att bli sams så är det bara att gräla på. Att däremot trycka undan ilska kan i förlängningen få oanade och långt jobbigare konsekvenser. För till slut ska det undantryckta ut – och vill det sig illa är det mitt i paketöppningen. Visst skapar passiv aggressivitet en påtaglig stämning, men det är inte den man syftar till när man pratar om ”en stämningsfull jul”.
Så god grälig jul på er! Ett gott gräl kan du rentutav se som ett slags kärleksbevis. Skriv upp det på önskelistan.