HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Inför sommaren 2023: Här är Sveriges bästa nakenstränder

14 maj, 2018 UPPDATERAD 15 jun, 2023
AvMalin Ny
Bada naken i Sverige – här är de finaste nudistbaden.
Sommaren står i full blom och semester, sol och bad väntar runt hörnet. För dig som gillar att bada naken kan det vara svårt att hålla reda på vad det finns för utbud på nudistränder. Här är Sveriges tio bästa stränder för dig som föredrar ett svalkande nakenbad!
Annons

Vill du bada naken i sommar? I Sverige finns det en hel del härliga nudiststränder som naturister vallfärdar till – allt från Pite Havsbad i norr till Ribergsborg i Malmö i söder. Hotell- och resesöksajten Momondo har tidigare listat tio av Sveriges bästa nakenstränder för dig som föredrar att lufta alla kroppsdelar i sommar!

Därför är det bra för dig att vara nakenBrand logo
Därför är det bra för dig att vara naken

1. Lövnäsbadet, sjön Yngern, Nykvarn

Lövnäsbadet, sjön Yngern, Nykvarn
Foto: Irene Kårlin/Flickr.



Annons

Lövnäsbadet är beläget vid sjön Yngern, som ofta brukar kallas en av Sveriges renaste sjöar. För dig som vill bada näck är det den södra delen av sandstranden som du ska hålla till på, som även har en egen brygga.

2. Pite Havsbad, Piteå

Pite havsbad Piteå
Foto: Foto: Sundbomphoto.



Populära Pite Havsbad har ett officiellt nakenbad, en lång sandstrand som brukar kallas för ”Naturisten” och är placerat allra längst bort på stranden. Det är väldigt långgrunt här, vilket kan vara bra att veta om du är en aning blyg.

3. Ribersborg, Malmö

Ribersborg, Malmö
Foto: Foto: Foto: Rolf_52/Shutterstock.com.



Annons

Befinner du dig i Malmö är det enkelt att ta sig till Ribersborg, även kallad ”Ribban”, som ligger någon kilometer från de centrala delarna av staden. På Brygga 10, där Ribersborgs nakenbad ligger, kan du ta en nakendopp. Det är närmast Lagunens småbåtshamn och är markerat med vitmålade stenar.

4. Heden, på Östra Stranden, Halmstad

Heden på Östra stranden, Halmstad
Foto: Halmstad kommun.



Nakenbadet på en av Sveriges längsta sandstränder, Östra stranden i Halmstad, heter ”Heden”, och är beläget på den sydligaste delen av Östra stranden, i Hagöns naturreservat nära campingen.

5. Breviksbadet, Åkersberga

Breviksbadet Åkersberga
Foto: Foto: varunmraohsn.



Annons

Breviksbadet i Åkersberga är ett populärt ställe för alla som gillar att bada – både för den påklädde och den nakna. Här finns lekplats, grill, kiosk och minigolf intill den vanliga badplatsen, och det är enkelt att ta sig hit via både bil och buss.

6. Rullsand, havsbad, Gävle

Rullsand havsbad Gävle
Foto: Foto: WoutervandenBroek.



Rullsand har fyra långa havsstränder där ett av dem är öppet för de som önskar bada nakna. Stränderna ingår i Billuddens naturreservat där nakenbadet ligger längst norrut och består av klappersten.

7. Lulviksbadet, Luleå

Lulviksbadet Luleå
Foto: Sundbomphoto.


Ungefär en mil söder om Luleå ligger Lulviksbadet, ett familjevänligt havs- och nakenbad som ”Naturistföreningen Nord” kallar för sin hemmastrand. Det är väldigt långgrunt och förutom själva sandstranden finns även en stor grönyta i anslutning med möjlighet att både tälta och grilla.

Annons

8. Amundön, Göteborg

Amundön Göteborg
Foto: swedewah.

På vackra Amundön, söder om Göteborg, finns det både sandstrand och klippbad och om du har lust kan du även bada naken på en klipphäll.

9. Almö, Ronneby/Karlskrona

Almö Ronneby
Foto: Alexander Hall/imagebank.sweden.se



Den något undangömda stranden Almö ligger på den lilla ön Almö i Östersjön, Blekinge. Ön är sammanbunden med fastlandet via en liten bro. Nakenbadet är ett så kallat ”spontant nakenbad” utan något underhåll.

Annons

10. Goda Hopp och Skarpe Nord, Varberg

Goda Hopp och Skarpe Nord Varberg
Foto: Hidvi Group.



Vid havet mitt i Varberg mellan Fästningen och Ankaret finns det separata nakenbad för män och kvinnor. ”Goda Hopp” är namnet på männens badplats och ”Skarpe Nord” är kvinnornas. Nakenbadet är öppet året runt.

Källa: Momondo Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Cafe.se.

Annons