Inför sommaren 2018: Här är Sveriges bästa nakenstränder

Bada naken i Sverige – här är de finaste nudistbaden.

Vill du bada naken i sommar? I Sverige finns det en hel del härliga nudiststränder som naturister vallfärdar till – allt från Pite Havsbad i norr till Ribergsborg i Malmö i söder. Hotell- och resesöksajten Momondo har listat tio av Sveriges bästa nakenstränder för dig som föredrar att lufta alla kroppsdelar i sommar!

Läs också: Nakendrömmar – vad betyder de?

1. Lövnäsbadet, sjön Yngern, Nykvarn 


Foto: Irene Kårlin/Flickr

Lövnäsbadet är beläget vid sjön Yngern, som ofta brukar kallas en av Sveriges renaste sjöar. För dig som vill bada näck är det den södra delen av sandstranden som du ska hålla till på, som även har en egen brygga.

2. Pite Havsbad, Piteå


Foto: Sundbomphoto

Populära Pite Havsbad har ett officiellt nakenbad, en lång sandstrand som brukar kallas för ”Naturisten” och är placerat allra längst bort på stranden. Det är väldigt långgrunt här, vilket kan vara bra att veta om du är en aning blyg.

3. Ribersborg, Malmö


Foto: Foto: Rolf_52/Shutterstock.com

Befinner du dig i Malmö är det enkelt att ta sig till Ribersborg, även kallad ”Ribban”, som ligger någon kilometer från de centrala delarna av staden. På Brygga 10, där Ribersborgs nakenbad ligger, kan du ta en nakendopp. Det är närmast Lagunens småbåtshamn och är markerat med vitmålade stenar.

Läs också: 5 fördelar med att sova i bara mässingen

4. Heden, på Östra Stranden, Halmstad 


Foto: Halmstad Kommun

Nakenbadet på en av Sveriges längsta sandstränder, Östra stranden i Halmstad, heter ”Heden”, och är beläget på den sydligaste delen av Östra stranden, i Hagöns naturreservat nära campingen.

5. Breviksbadet, Åkersberga


Foto: varunmraohsn

Breviksbadet i Åkersberga är ett populärt ställe för alla som gillar att bada – både för den påklädde och den nakna. Här finns lekplats, grill, kiosk och minigolf intill den vanliga badplatsen, och det är enkelt att ta sig hit via både bil och buss.

Läs också: Nu kan du äta naken på nudistrestaurang i Paris

6. Rullsand, havsbad, Gävle 


Foto: WoutervandenBroek

Rullsand har fyra långa havsstränder där ett av dem är öppet för de som önskar bada nakna. Stränderna ingår i Billuddens naturreservat där nakenbadet ligger längst norrut och består av klappersten.

7. Lulviksbadet, Luleå


Foto: Sundbomphoto

Ungefär en mil söder om Luleå ligger Lulviksbadet, ett familjevänligt havs- och nakenbad som ”Naturistföreningen Nord” kallar för sin hemmastrand. Det är väldigt långgrunt och förutom själva sandstranden finns även en stor grönyta i anslutning med möjlighet att både tälta och grilla.

Foto: swedewah

På vackra Amundön, söder om Göteborg, finns det både sandstrand och klippbad och om du har lust kan du även bada naken på en klipphäll.

9. Almö, Ronneby/Karlskrona 


Foto: Alexander Hall/imagebank.sweden.se

Den något undangömda stranden Almö ligger på den lilla ön Almö i Östersjön, Blekinge. Ön är sammanbunden med fastlandet via en liten bro. Nakenbadet är ett så kallat ”spontant nakenbad” utan något underhåll.

10. Goda Hopp och Skarpe Nord, Varberg  


Foto: Hidvi Group

Vid havet mitt i Varberg mellan Fästningen och Ankaret finns det separata nakenbad för män och kvinnor. ”Goda Hopp” är namnet på männens badplats och ”Skarpe Nord” är kvinnornas. Nakenbadet är öppet året runt.

Källa: Momondo Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Cafe.se.

 

Utvald läsning