Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Idol-Gabriels mörka bakgrund: haft självmordstankar sedan 12 års ålder

07 sep, 2021 
Gabriel Källström och Alexander Kronlund från juryn
22-åriga Gabriel Källström fick en guldbiljett efter att ha golvat juryn med sin röst i måndagens avsnitt av Idol. Ändå var det hans ärliga ord om kampen mot psykisk ohälsa som berörde alla lite extra.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Benjamin Ingrosso: "Jag hade sådan ångest under hela den veckan"Brand logo
Benjamin Ingrosso: "Jag hade sådan ångest under hela den veckan"

Gabriel blev kontaktad av produktionsbolaget bakom Idol, då de upptäckt honom via appen TikTok där han lagt upp videos på sig själv när han sjunger. Även juryn vart starkt imponerade av 22-åringens framträdande, men påtalar efter att han sjungit klart att hans ögon ser sårbara ut.

Gabriel väljer då att öppna upp sig om sin långt tillbaka gående kamp mot psykisk ohälsa. Något som bemötts av mycket hejarop och kärlek från tittarna.

Idol 2021 – Gabriel Källström om psykisk ohälsa

Redan vid 12–13 års ålder ska Gabriel ha haft så mycket ångest att han inte känt någon lust att leva längre, och för ungefär ett år sedan försökte han ta sitt eget liv.

– Jag har haft svårt i skolan och svårt med det sociala, känt mig ensam fast jag kanske inte varit det. Jag har känt att jag inte passar in riktigt, så det har bara byggts på under flera år med ångest. Och till slut har man ingen lust att leva längre, säger Gabriel till Aftonbladet.

Gabriel glad håller i sin guldbiljett
Gabriel med sin guldbiljett. Foto: TV4/Aftonbladet.

Idag mår Gabriel efter många psykologer, kbt-behandligar och stöd från sin egen familj bättre. Men han menar också att musiken varit en räddning för honom.

Annons

– Den har hjälpt mig sjukt mycket, särskilt när jag var inlagd på psykiatrin, det var min enda utväg.

Gabriels historia har berört många

Efter att ha blivit kontaktad av produktionsbolaget bakom Idol velade Gabriel mycket om huruvida han skulle ställa upp eller inte. Han var inte säker att han skulle klara det.

– Efter mycket om och men så sökte jag, men jag tvekade in i det sista. Jag trodde verkligen inte att jag skulle klara av det rent psykiskt, säger han till Aftonbladet.

Det är något han är oerhört glad över idag, eftersom det både ledde till guldbiljett och ett fint stöd från svenska folket. I kommentarsfältet till intervjun på Aftonbladet öser det in hjärt-emojis och fina hälsningar.

”Tårarna rann när Gabriel berättade om sig själv”, skriver en.

”Stolt över dig, Gabriel. Tack för att du delar!” skriver en annan

”Sådana människor ska man högakta och STÖTTA!”, skriver en tredje.

”Så starkt av dig att berätta! Hoppas att du kommer långt i Idol, och ge aldrig upp, det blir bättre! (från en som vet hur det är och numera jobbar inom psykiatrin), skriver en fjärde.

Om du mår dåligt eller vet någon som gör – ta del av 1177:s rekommendationer om vart du kan vända dig.

Annons