Experten: Så stöttar du din partner som kämpar med psykisk ohälsa

En man som håller om en kvinna.

En av fem vuxna har någon gång kämpat med sin psykiska hälsa, enligt en studie från 2019. Därför har många säkert träffat eller kommer någon gång att träffa en partner som lider av psykisk ohälsa i någon form. Det kan vara och kännas svårt men det finns sätt att stötta din partner som inte mår bra. Parterapeauten Beverley Andre tipsar om hur du kan gå tillväga.

Experten: Så stöttar du någon med psykisk ohälsa
0:55

Efter reklamen: Experten: Så stöttar du någon med psykisk ohälsa

(0:55)

Slå på ljud

1. Prata om det

Var inte rädd för att starta en konversation om din partners mående. Att kämpa med psykisk ohälsa kan kännas isolerande för den drabbade. Det är också lätt att känna sig som en börda och därför är det bra om du som partner inleder konversationen om din partners mående. Kolla med din partner om ni kan skapa ett check-in system som kan fungera för er båda.

Till exempel:

  • Skaffa ett kodord som din partner kan använda om hen mår dåligt och behöver hjälp men inte riktigt kan kommunicera vad som är fel.

  • Ha en check-in en gång i veckan där ni båda får berätta vad som har gått bra i veckan, vad du gärna hade sett mer av och vad ni tillsammans kan förbättra till nästa vecka.

2. Lyssna utan att avbryta

Om du och din partner pratar om hens psykiska hälsa, var noga med att lyssna utan att avbryta. Det kan verka grundläggande men genom att att aktivt lyssna och titta på din partner signalerar du att du respekterar din partner och att det hen säger är viktigt.

Testa din mentala hälsa – är du på gränsen till deprimerad?

3. Stötta att söka hjälp

Stötta och peppa, både genom handling och ord, din partner att söka hjälp. Kanske känner din partner att känns svårt att söka hjälp och då behöver hen ditt stöd mer än någonsin.

Ett sätt att visa att det är bra att din partner söker hjälp är att du själv går och pratar med någon professionell. Detta kan ha flera fördelar, dels avdramatiserar du företeelsen att prata med någon om sitt mående, dels får du stöd. Det kan nämligen vara väldigt tungt att vara tillsammans med någon som inte mår bra. Det kan vara tungt både för att man får se sin partner må dåligt och för att man själv kanske får ta ett väldigt stort ansvar hemma och för relationen.

Om det känns som det är läge – fråga din partner hur du bäst kan stötta hen. Då visar du för din partner att du vill hjälpa och riskerar inte heller att göra “fel”.

4. Respektera din partners rätt att ta sina egna beslut

Glöm inte att din partner är en vuxen person som kan ta egna beslut, oavsett om hen mår dåligt. När ens partner mår dåligt är det kanske lätt att man blir som en förälder och inte som en partner. Istället för att försöka ta över beslutsfattandet när din partner mår dåligt, försök stötta din partner att ta väl genomtänkta beslut.

Källa: Mindbodygreen

Foto: TT

Utvald läsning