HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Parkinsons sjukdom – symtom, bakgrund och lindring

26 jan, 2021 
AvHanna Carlsson
Foto på Uje Brandelius och en hand i närbild.

Parkinsons sjukdom är en neurologisk sjukdom. I nuläget finns ingen behandling som gör att drabbade kan bli friska från sjukdomen men det finns behandlingar och läkemedel som kan minska besvären.

Annons
Det här är Parkinsons sjukdomBrand logo
Det här är Parkinsons sjukdom

Under Guldbaggegalan 2021 vann Uje Brandelius självbiografiska film Spring Uje, spring tre stora priser. I filmen spelade musikern och författaren Uje Brandelius sig själv och filmen skildrar hans vardag med diagnosen Parkinsons sjukdom. Men vad innebär egentligen sjukdomen och hur ser de första symtomen ut?

Vad är Parkinsons sjukdom?

Parkinsons sjukdom är en kronisk neurologisk sjukdom. Sjukdomen är i nuläget obotlig men det finns olika behandlingar och läkemedel som kan minska besvären för den som blivit drabbat. Det vanligaste är att de första symtomen av sjukdomen kommer efter 55 års ålder. Men det finns de som får sina första besvär tidigare. Ungefär 1 av 100 personer över 60 år får Parkinsons sjukdom och det är vanligare att män drabbas.

Vid Parkinsons sjukdom förstörs cellerna som tillverkar dopamin. När cellerna som tillverkar dopamin förstörs får hjärnan allt svårare att kontrollera de nervsignaler som styr kroppens rörelser. Det är i nuläget inte helt kartlagt vad som är orsaken till sjukdomen. Trots att man bär på sjukdomen lever man ungefär lika länga som man hade gjort om man varit frisk, men livskvaliteten kan förändras.

Annons

Symtom vid Parkinsons sjukdom

För de flesta börjar sjukdomens första besvär med obehag i en arm eller ett ben. Det är inte heller ovanligt att man känner sig klumpig och tappar saker eller ramlar oftare. Även handstilen kan sakta bli allt sämre. Eftersom symtomen är ganska diffusa och allmänna är det svårt att i ett tidigt stadie koppla dem till Parkinsons sjukdom.

Vanliga tecken på Parkinsons sjukdom

  • Kroppen börjar skaka i vilotillstånd.
  • Musklerna blir stela och det känns trögt när man rör sig. Även musklerna i ansiktet kan påverkas.
  • Sämre rörelseförmåga. Alla vardagssysslor tar plötsligt längre tid att utföra.
  • Du kan få lågt blodtryck. Du blir lättare yr när du utför hastiga rörelser.
  • Du blir hård i magen eller får förstoppning.
  • Du kan drabbas av urininkontinens.
  • Lusten för sex minskar och du har svårare att bli sexuellt upphetsad.
  • Du kan svettas mer än vanligt.
  • Ditt tal kan bli luddigt och din röst försvagas.
  • Du kan känna dig nedstämd och uppleva brist på energi.
  • Du har svårare att somna och sover dåligt under natten.
  • Du kan få svårare att känna smaker och dofter.

Ingen som får Parkinsons sjukdom får alla symtom och besvär utan det vanligaste är att man får några av ovannämnda symtom. Oftast sker en långsam och gradvis försämring under 15-20 år men med hjälp av läkemedel kan kroppen fortfarande fungera bra.

Behandling av Parkinsons sjukdom

I nuläget finns ingen behandling för att bli frisk från sjukdomen men det finns läkemedel som kan lindra besvären. Läkemedlen verkar främst genom att på olika sätt ersätta bristen på dopamin, förbättra verkan av dopaminet eller bromsa nerbrytningen av dopamin.

Annons

Vid de fall där läkemedel inte ger tillräcklig symtomlindring finns även en avancerad parkinsonbehandling. Där kan patienten få läkemedel kontinuerligt tillfört via en pump antingen i underhuden eller via en slang i tarmen.

Ett annat alternativ är DBS, Deep Brain Stimulation, där man kan mildra symtomen via djupelektrodstimulering i hjärnan.

Vad är bakgrunden till Parkinsons sjukdom?

Hjärnans celler jobbar aktivt med varandra. Nervsignaler skickas från en cell till en annan med hjälp av kemiska ämnen, så kallade signalsubstanser. Vid Parkinsons sjukdom förstörs celler som tillverkar dopamin. Bristen på dopamin leder i sin tur till att nervimpulserna förändras och den drabbade kan inte längre kontrollera sina rörelser lika bra som tidigare. Forskning om sjukdomen pågår för fullt och i nuläget är orsakerna till Parkinsons sjukdom inte helt kartlagda.

Källa: 1177 Foto: TT

Annons