Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Här slår 15-åringen svenskt rekord i jägarvila – så länge stod han!

29 mar, 2021 
Kimi Harju slår rekord i jägarvila.
Hur länge klarar du av att sitta i positionen jägarvila? Antagligen inte lika länge som vår nya svenske mästare i grenen, Kimi Harju, 15. Han stod nämligen i över tre timmar.
Annons
4 Helkroppsövningar som effektiviserar träningenBrand logo
4 Helkroppsövningar som effektiviserar träningen

Det är snart ett år sedan före detta alpina stjärnan Frida Hansdotter imponerade stort med sin insats i Mästarnas mästare, då hon stod i jägarvila i över 26 minuter under en tävling. Hon dubblade då det tidigare rekordet av Magdalena Forsberg på 12:59 minuter.

Strax därefter kom dock 21-årige bandyspelaren Lukas Norrman och slog Fridas rekord – han stod i jägarvila i hela 71 minuter och 11 sekunder.

Och nu har även det rekordet blivit slaget. Det är 15-årige Kimi Harju från Olofström som på skoltid i förra veckan bestämde sig för att se hur länge han skulle orka stå i den krävande positionen.

Resultatet: 3 timmar, 3 minuter och 28 sekunder.

Han har därmed det nya svenska rekordet.

Kimi Harju slog rekord – tack vare pannbenet

Han ställde sig mot en skolvägg och blev klockad av kompisarna, som också hejade på sin klasskamrat i den otrolig prestationen.

Annons

– Det gäller att vara mentalt förberedd, sen fick jag mycket pepp från hela skolan, berättar han i Efter fem i TV4.

Just påhejandet från vännerna berättar han gav honom energi att orka stå längre än han själv trodde var möjligt. För att han skulle vara en naturbegåvning på jägarvila var inget han visste om – för några år sedan lyckades han stå i elva minuter, och sedan dess har han inte testat sig själv igen. Förrän nu.

Ska slå världsrekordet i jägarvila

Hans tips för att orka handlar mycket om det mentala:

– Det är bara att bita ihop och försöka fokusera och gå in i sig själv, och bara andas, säger Kimi Harju.

Dagen efter erkänner han att det känns i benen, med en del träningsvärk och ömhet.

Nu blir nästa mål att försöka slå världsrekordet. Det ligger på 11 timmar, 51 minuter och 14 sekunder, och innehas av vietnamesiska Dr. Thienna Ho sedan den 20 december 2008.

Lycka till Kimi!

Vad är jägarvila

Jägarvila är en statisk övning eller position där du lutar ryggen mot en vägg och sjunker ner så att du har en 90-graders vinkel i knäna – och står så. Fötterna ska vara axelbrett i sär, ryggen rak mot väggen och fötterna under knäna

Den känns framförallt i lårmusklerna quadriceps, och bygger benstyrka som bassar för bland annat ishockeyåkare och skidåkare.

Sekundärt tränar övningen även rumpa och vader.

Källa: Efter fem, Guiness Wold records Foto: TV4

Annons