Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Detta tycker människan är den bästa (och värsta!) lukten i världen

08 apr, 2022 
bild på fötter till vänster och kvinna som håller för näsan till höger
En internationell studie har tittat på om luktpreferenser skiljer sig mellan människor, beroende på vart de vuxit upp. Resultaten pekar mot att så inte är fallet – en god lukt är helt enkelt god, och en dålig lukt är för de flesta dålig.
Annons

Det finns universellt goda och äckliga lukter, visar en internationell studie som nyligen undersökt hur luktpreferenser avgörs. Forskargruppen menar nämligen att det är luktmolekylens struktur samt individens personliga preferens som avgör – och inte vår kulturella bakgrund.

Detta menar forskarna är den mest – och minst – omtyckta lukten, oavsett vart du kommer från.

Så motverkar du svett och svettluktBrand logo
Så motverkar du svett och svettlukt

Studien: Detta avgör vad vi tycker luktar gott och inte

Studien utfördes av en forskargrupp där bland annat forskare från Karolinska Institutet ingick. Totalt 225 individer från nio olika icke-västerländska urbefolkningar med vitt skilda levnadsförhållanden medverkade i studien. Dessa ombads oberoende av varandra att rangordna utvalda lukter från minst till mest trevlig att lukta på.

Annons

– Eftersom dessa grupper lever i så vitt skilda luktmiljöer som regnskog, kust, berg och stad så fångar vi upp många olika typer av ”lukterfarenheter”, säger Artin Arshamian, forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap, på Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.

Kulturell bakgrund avgör inte luktpreferenser

Resultatet visade på att även om det till viss del kunde skilja sig mellan människor vad man tyckte om och inte, så var de medverkande individerna för det mesta samstämmiga. Detta trots att de inte kommer från samma kultur.

– Kulturer över hela världen rangordnar olika lukter på ett likartat sätt oavsett var i världen de har sitt ursprung, men samtidigt har luktpreferens också en personlig, men inte en kulturell, komponent till sig, säger Artin Arshamian.

Den äckligaste – och godaste – lukten i världen

Detta pekar på att det finns äckliga – och goda – lukter som gäller för i princip alla människor i världen. Av de lukter som forskarna valt ut att ha med i studien så var vaniljlukt (vanillin) den som flest rankade högst. Efter vanilj kom molekylsammansättningen "ethyl butyrate" på en andra plats, vilket luktar ungefär som persika.

Den lukt som de flesta ansåg minst behaglig var isovaleriansyra som finns i många livsmedel, som ost, sojamjölk och äppeljuice – men även i fotsvett.

– Nu vet vi att det finns en universell luktperception som drivs av molekylens struktur och som förklarar varför vi gillar eller ogillar en viss lukt. Nästa steg är att undersöka varför det är så genom att knyta kunskapen till vad som sker i hjärnan när vi känner en viss lukt, säger Artin Arshamian.

Källa: Expertsvar, Vetenskapsradion i P1
Foto: TT

Annons