Får man välja vaccin själv? Det här gäller i din region

flaskor med olika typer av vaccin

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

De coronavaccin som blivit godkända inom EU skiljer sig åt från varann, bland annat när det gäller skyddseffekten hos personer i olika åldrar. Modernas och Pfizers vaccin är så kallade mRNA-vaccin, som skickar en kod till våra celler att tillverka antikroppar. Astra Zenecas vaccin är gjort av en försvagad version av ett vanligt förkylningsvirus.

Sverige har tecknat avtal om att köpa in flest vaccindoser av Astra Zeneca – minst sex miljoner doser.

LÄS MER: Därför kan man smittas av corona – trots att man är vaccinerad

Så hög skyddseffekt har de olika vaccinen

De tester som är gjorda på Astra Zenecas vaccin har i de flesta fall gjorts på personer mellan 18 och 55 år. Därför finns det en osäkerhet när det gäller hur det fungerar på personer över 55 år. I Tyskland har valt att inte använda vaccinet på äldre. Det pågår dock en prövning av Astra Zenecas vaccin där det ingår personer över 55 år. Resultat från den väntas komma relativt snart.

De två mRNA-vaccinen ska ha en skyddseffekt på cirka 95 procent, medan Astra Zenecas skyddar till 60 procent. Av de som hittills har fått Astra Zenecas vaccin uppges ingen ha blivit allvarligt sjuk eller inlagd på sjukhus på grund av covid-19.

LÄS MER: Så kan alkohol påverka ditt coronavaccin

Får man välja vaccin själv? Det beror på var du bor

Med tanke på skillnaderna mellan vaccinerna vill många välja själva vilket vaccin de får. Men får man det? Det beror på vem man frågar. Så här svarar Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten på frågan under ett vaccinseminarium hos Apotekarsociteten:

– Nej, jag kan inte se att man kommer att ha en valmöjlighet och få välja vaccin från en särskild meny, säger han.

På sin hemsida skriver Folkhälsomyndigheten dessutom att det finns en begränsad tillgång på olika vacciner och därför finns det ingen möjlighet att välja vilket vaccin man får.

I en enkät som Sveriges Radio Ekot har gjort i landets regioner svarar samtliga att man inte kommer få välja vaccin själv. Men med ett undantag: I Region Skåne är tanken att privata aktörer ska sköta vaccinationen. De privata vaccinatörerna kommer att ha olika vaccin. Om skåningarna kommer få välja vaccinatör själv, betyder det i praktiken att de även kan välja vaccin.

– Om det blir så, då skulle man kunna välja vaccin. Men jag vågar inte säga att det blir så i dag. Det får vi se lite längre fram, säger Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare i Region Skåne, till Ekot.

Foto: TT

Redaktionens tips

Så kommer du att kallas till vaccination – det här gäller i din region

Senaste nytt om coronavaccin – experterna svarar på 12 viktiga frågor

Coronavaccin – 6 myter du inte ska tro på

Dela på: