Därför kan man smittas av corona – trots att man är vaccinerad

Kvinna med ansiktsmask

Videon kunde inte hittas

Över 12 000 personer har blivit smittade av coronaviruset och testat positivt för covid-19 – trots att det har fått vaccin.

Det meddelar hälsoministeriet i Israel. Där har drygt två miljoner invånare fått den första sprutan och ungefär 400 000 har även fått sin andra spruta.

Nu visar en uppföljning att 5,4 procent av personerna testade positivt för covid-19 veckan efter sin första spruta. I den grupp som testades två till tre veckor efter den första sprutan fick 7,2 procent positiva provsvar, skriver Dagens Medicin.

Tar tid att för kroppen att bilda försvar

Dessutom har 69 personer som fått sin andra spruta infekterats av coronaviruset. Det är inte heller är fastställt att vaccinen som används i Sverige hindrar att den som vaccinerats sprider viruset vidare.

Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet, är inte förvånad.

– Man har inte fullgott skydd förrän efter den andra sprutan. Dessutom är det viktigt att skilja mellan att bli infekterad och att bli sjuk. Det här vaccinet skyddar mot sjukdom, säger han i en intervju med TT.

Problemet är att det tar tid för kroppen att bilda ett effektivt försvar mot coronaviruset efter att man har vaccinerats. Enligt Times of Israel har man 50 procents skydd mot viruset cirka tio dagar efter den första sprutan. Först en vecka efter den andra sprutan uppnås ett fullgott skydd, som betyder att man är skyddad till 95 procent.

Måste följa restriktioner trots vaccin

Upptäckten betyder att en vaccinerad person kan bära på viruset och smitta andra också. Men samtidigt är den risken mindre efter vaccinering än innan.

– Även om man har fått två sprutor måste man följa Folkhälsomyndighetens restriktioner tills de säger något annat. Det spelar ingen roll om man är vaccinerad eller inte, säger Matti Sällberg.

Han berättar också att Storbritannien ska göra studier där vaccinerade personer avsiktligt ska smittas med viruset, men under kontrollerade former.

Foto: TT