Läkaren: Så kan alkohol påverka ditt vaccin

En kvinna tar en klunk vin

Videon kunde inte hittas

I vissa länder rekommenderas den som ska vaccineras mot covid-19 att avstå från att dricka alkohol dagarna före och efter. Detta för att alkohol kan påverka immunförsvaret negativt och försvaga effekten av vaccinet.

Rådet gäller bland annat i Storbritannien, där man rekommenderar att den som vaccineras ska avstå från alkohol i några dagar både före och efter vaccinering.

Tre glas prosecco stör immunförsvaret

Brittiska läkare menar att alkohol kan störa sammansättningen av magens bakterieflora, som är en viktig del av immunförsvaret. Bland annat har man sett att tre glas prosecco minskar mängden av lymfocyter, som ingår i immunförsvaret, med hälften. Har man druckit alkohol dagarna före vaccinering, är immunförsvaret inte i toppform, vilket det behöver vara när man vaccineras, menar de.

Ryska hälsomyndigheter går ännu längre och menar att man bör avstå från alkohol i en månad i samband med vaccinering. Alexander Gintsburg, som har utvecklat det ryska vaccinet Sputnik-V, menar dock att det inte är nödvändigt.

Så säger svenska de rekommendationerna

– Det räcker med att avstå från alkohol i tre dagar efter vaccination, precis som med alla typer av vaccin, säger han i ett uttalande.

I Sverige finns ingen sådan rekommendation vid coronavaccinering.

– Jag tror att det handlar om att man har andra dryckesvanor i länder som Ryssland och Storbritannien. Det handlar om hur mycket man dricker, säger Rolf Gustafson, docent i klinisk immunologi och infektionsläkare på doktor24.se.

Att dricka större mängder alkohol skulle möjligen kunna påverka effekten av ett vaccin.

– Men det är en dosfråga. En måttlig konsumtion påverkar inte, även om jag tycker att det är klokt att avstå från att dricka kring vaccinering, säger Rolf Gustavson.

Därför ska man inte dricka alkohol innan vaccinering

Risken att en måttlig alkoholkonsumtion påverkar immunförsvaret negativt är också liten.

– Immunförsvaret är så pass prioriterat i vår kropp att det krävs ganska mycket för att det ska påverkas. Men vi vet att personer som har ett alkoholmissbruk har sämre immunförsvar. De har en ökad risk för bland annat lunginflammation, säger Rolf Gustafson.

Men det här betyder inte heller att det är fritt fram för måttlighetskonsumenten att festa dagen före sin spruta – av flera skäl.

– Det blir till exempel svårt att avgöra om till exempel en huvudvärk är en biverkan av vaccinet eller av alkoholen. Man är kanske inte heller så mottaglig för den information som ges när man vaccineras.

Foto: TT

Redaktionens tips
Corona: Ny variant från Brasilien kan öka risk för återsmitta av covid-19
Stefan Löfven: 6 nya åtgärder som påverkar din vardag
Studie: Enkelt test avslöjar det vanligaste tecknet på covid-19