Experterna oense kring att häva restriktionerna: "För tidigt"

Till vänster – Festande folkmassa. Till höger – professor Björn Olsen

Professor Björn Olsen tycker att det är olyckligt att restriktionerna slopas nu.

0:47

Efter reklamen: Restriktioner hävs – det här gäller för steg 4

(0:47)

Enligt den senaste statistiken (uppdaterad 24 september) från Folkhälsomyndigheten är nu 83,4 procent av den vuxna svenska befolkningen vaccinerade med en dos och 75,9 procent med två doser mot coronaviruset.

Ett resultat man är ganska nöjd med från myndighetens sida, eftersom man under onsdagen 29 september väljer att lätta på restriktionerna.

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind menar att regeringen och Folkhälsomyndigheten agerar på ett passande vis, utifrån hur läget ser ut för tillfället.

– Det verkar rimligt utifrån den smittspridning som är och den höga vaccinationsgrad vi har i befolkningen, säger hon till SVT Nyheter Öst.

En som inte är lika övertygad är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, som tycker att vi gott kunnat vänta.

Björn Olsen: Vi kommer se en ökande spridning

Statistiken talar mot beslutet att försöka återgå till det normala, betonar Björn Olson i en intervju med Aftonbladet.

Siffror från Folkhälsomyndigheten visar att vi de senaste veckorna har haft betydligt fler som smittats, intensivvårdats och till och med dött i sviterna av covid-19, om man jämför med samma period förra året.

Coronasmittans utbredning

2020: Vecka 34 till 37
Antal som smittades: 5 811 svenskar
Nya intensivvårdsfall: 31 svenskar
Avlidna: 54 svenskar

2021: Vecka 34 till 37
Antal som smittades: 28 179 svenskar
Nya intensivvårdsfall: 128 svenskar
Avlidna: 107 svenskar

Källa: Folkhälsomyndigheten

– Siffrorna signalerar tydligt att pandemin är på uppgång igen. Det är djupt olyckligt att då lyfta restriktionerna och signalera att det värsta är över. Det är inte någon bra spaning in i framtiden, säger Björn.

I en intervju med Sveriges Radio uttrycker han sin oro på liknande sätt.

– Vi vet ju hur fel vi har gissat under hela den här pandemin när det gäller utvecklingen av andra eller tredje vågen, så jag tror att vi kommer se en ganska snabbt ökande spridning. Och vi ser det redan nu – en ökande spridning av deltavarianten. Så jag tycker att man borde ha kunnat väntat lite mer.

Restriktionerna som hävs från och med 29 september – punkt för punkt

”Vi har 25 procent som är ovaccinerade”

25 procent som inte tagit vaccin menar han på blir ganska många miljoner människor. Själv föreslår han att vi borde ha kommit till nivåer om kanske 90 procent för att steg fyra ska kunna inledas säkert. Björn ställer sig också positivt till förslaget om införandet av ett vaccinpass, vilket regeringen tidigare meddelat kommer slopas helt.

– Coronapass är väl alldeles utmärkt. De som har tagit vaccinet är ju inte särskilt intresserade att träffa människor som i hög grad är ovaccinerade, när vi har en allmän smittspridning i samhället, säger han till Aftonbladet.

Lättade restriktioner införs som planerat – krav på vaccinpass slopas helt

"Släpp restriktionerna bara för vaccinerade"

I samma artikel intervjuas Johan Styrud, som är överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening. Han är inte lika oroad som Björn Olsen.

– Är du vaccinerad så verkar dödligheten och risken för allvarlig sjukdom sjunka med elva gånger. I fredags var 90 procent av de som låg inne på intensivvård på sjukhusen i Stockholm icke vaccinerade, säger Johan.

Johan Styrud

Överläkare Johan Styrud tycker att man bara ska släppa restriktionerna för vaccinerade.

På frågan om det är rimlig att släppa på restriktionerna då svarar han:

– Man kanske kan göra det, men då måste man ha väldigt lätt att backa igen. Men jag tycker att man ska släppa restriktionerna bara för de som är vaccinerade.

Alla restriktioner som hävs den under onsdagen 29 september går att läsa mer om här. Nu finns det även nya rekommendationer för testning.

Här kan du läsa vad som händer för vaccinerade och ovaccinerade 1 november, samt om vad som gäller när reserestriktionerna hävs.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Aftonbladet, Sveriges Radio

Foto: TT.

Redaktionens tips
Nya beskedet: Barn mellan 12-15 år ska få coronavaccin
Psykologen: Så kommer vi påverkas av att komma tillbaka till jobbet
Så kort tid är vaccinet effektivt mot deltavarianten