Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Lättade restriktioner införs som planerat – vaccinpass slopas helt

23 sep, 2021 
pressträff med Amanda Lind, Lena Hallengren och Johan Carlsson
Vaccinationsbevis eller ”vaccinpass” kommer inte att införas när restriktionerna hävs. Däremot kommer förslaget ligga kvar som en beredskapsåtgärd, meddelar regeringen under torsdagens pressträff.
Annons

De planerade lättnaderna i restriktionerna som tidigare annonserats kommer genomföras den som planerat, meddelar regeringen under torsdagens pressträff.

Detta menar de är möjligt tack vare den framgångsrika vaccinationskampanjen, genom vilken nu 75 procent av alla svenskar över 16 år är dubbelvaccinerade mot coronaviruset.

TV: Restriktioner hävs – det här gäller för steg 4Brand logo
TV: Restriktioner hävs – det här gäller för steg 4

Se ocksåDet gäller för resor utomlands från 1 november.

Deltagartak tas bort, trängselrestriktioner hävs

Det innebär att den 29 september så:

  • Tas deltagartak för allmänna sammankomster bort - och även för privata sammankomster.
  • Tas storlek på sällskap och krav på avstånd mellan sällskap på barer och restauranger bort.
  • Tas råden om att jobba hemifrån bort.

– Dagens besked innebär en definitiv bekräftelse på att vi tar steg 4 nästa vecka, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP).

Remissen om vaccinbevis införs inte

Under första pressträffen då besked om lättade restriktioner den 29 september delgavs meddelade också regeringen att vaccinbevis kan komma att användas vid större allmänna evenemang, något som nu alltså slopas. Varför de valt att inte gå vidare med förslaget motiverar socialministern Lena Hallengren (S) så här:

Annons

– Det svarar inte mot det behov vi har, men lägen kan komma att förändras och därför behöver vi ha en beredskap.

För ovaccinerade gäller råden att de bör undvika trängsel och inte gå på stora evenemang först smittskyddsrestriktionerna fullt upphör.

Kan detta komma att öka smittspridningen?

En viss ökning i antal fall kan väntas, menar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson. Därför kommer myndigheten att hålla koll på om smittspridningen ökar mycket i samband med stora evenemang där både vaccinerade och ovaccinerade deltar, och vid behov agera.

– I så fall kan vi återkomma till regeringen och föreslå förändringar, men vi ser inte att vi behöver gå in med det i nuläget, meddelar Johan Carlsson.

Riksdagen har vidare möjlighet att förlänga både covid-19-lagen och serveringslagen så att de fortsatt vid behov fortfarande kan införa de restriktioner som behövs.

När öppnas samhället upp helt?

Steg fem är det sista steget i regeringens plan för avveckling av restriktioner. Det innebär att samtliga av kvarvarande restriktioner lyfts. Detta gäller exempelvis trängselregler för handelsplatser samt kultur- och fritidsverksamhet. Datum för steg fem är ännu inte fastställt.

TV: Så har Covid-19 påverkat kvinnor positivtBrand logo
TV: Så har Covid-19 påverkat kvinnor positivt
Annons