Anton om sexpressen i Gift vid första ögonkastet: "Måste vara sjukt bra i sängen"

Deltagarna i Gift vid första ögonkastet
Gift vid första ögonkastet-Sofia i tårar: "Idiotiskt"
0:55

Efter reklamen: Gift vid första ögonkastet-Sofia i tårar: "Idiotiskt"

(0:55)

Slå på ljud

– Det har varit fantastiskt, så sammanfattar Anton fyra veckors äktenskap med Sofia i SVT:S Gift vid första ögonkastet.

I serien har vi fått följa sex deltagare, som i första avsnittet var totala främlingar för varandra vid altaret. Efter en månad som äkta makar möter de psykologer som arrangerat deras äktenskap, baserat på gedigen forskning om vad som skulle vara deltagarnas perfect match.

Anton, 28, från Alingsås var en av deltagarna som hoppades finna kärleken.

I det sista avsnittet avslöjar de också om de vill försätta vara gifta med varandra eller gå skilda vägar.

Här kan du se samtliga avsnitt!

Inför sitt beslut får de också svara på psykologernas frågor, där Anton gör ett modigt val:

– Har det funnits någon del av den här resan där du tvivlat på dig själv någonstans?, frågar Fredric Bohm, psykolog och en av tre experter som coachat paren i programmet.

Anton dröjer med svaret, innan han tar ett djupt andetag och berättar att det finns stunder där han har lätt att känna sig otillräcklig. Fredric frågar då i vilka sammanhang det kan yttra sig och ber honom förklara.

Anton ler besvärat och erkänner att frågan är jobbig och att han inte är ”så jättesugen på att prata om det här”. Efter lite betänketid harklar han sig och säger att ”jag bjuder på detta, jag kör”.

Anton: "Jag känner en press kring sex"

– Jag har känt mig otillräcklig, men jag har svårt att prata om sex. Jag har en föreställning om att man måste vara sjukt bra i sängen. Jag tror att det är en samhällspåverkan, hur det diskuteras kring det och hur det ser ut i filmer och allt. Man känner att här måste jag leverera och gör jag inte det så lägger hon benen på ryggen och försvinner, förklarar han.

Elinor om Gift vid första ögonkastet: "Alla är värda en andra chans"

Sexologen Kalle Norwald kommenterar: "Det är en vanlig fråga och fundering som människor har. Duger jag könsmässigt, duger jag driftsmässigt? Det är många frågor kopplade till att vara en sexuell person."

Kalle Norwald påpekar också att det inte är så underligt att tvivla på olika delar av sin sexualitet. Att våga dela med sig och prata om det är ett stort första steg.

Anton medger att han lämnat sin comfort zone genom att öppna upp sig kring detta men är också övertygat om att steget kommer leda till att frågan blir mindre laddad och pressen automatiskt kommer minska.

Så gör ni expertens sexkarta från Gift vid första ögonkastet

I en tidigare intervju med MåBra har Kalle Norwald förklarat att det inte är ovanligt att par hör av sig till honom för att få hjälp att prata om sex.

– Ofta beror problemen på att livet kommer emellan. Allt är mysigt men det kanske är fullt upp med jobb och studier och då finns det ingen energi över till sex, säger han.

För att hjälpa paren rekommenderar han att göra en sexkarta. Läs mer om hur du gör en sådan här!

Utvald läsning