Annons

Annons

Så lurar du sötsuget – 5 smarta tanketips!

Orsaken till övervikt sitter till viss del i huvudet, visar ny forskning. Här är tankeknepen som lurar hjärnan att sluta tänka sött!

Vänta lite och bryt tankemönstret - om en stund är du inte lika sugen!

Personer med övervikt tycks ha en mer ”lättfrestad” hjärna än normalviktiga. Nyligen kunde finska forskare visa att överviktigas belöningscentrum i hjärnan reagerar mer på bilder av mat. Deras hjärnor skickar också ut fler och starkare hungersignaler – och det även om de är mätta. Signalerna är så starka att de är näst intill omöjliga att stå emot. Det beror i sin tur på att belöningscentrum hos den överviktiga är starkare än den del av hjärnan där förnuftet sitter.

Annons

Det här hjälper!

1. Din hjärna ”vet” instinktivt att till exempel choklad ger en snabb kick i belöningscentrum. Försök i stället att lyssna på förnuftsdelen av din hjärna.

2. Innan du sätter tänderna i godsaken, stanna upp och fundera på hur du kommer att känna dig när den är uppäten. Det kan hjälpa dig att fatta ett klokare beslut…

3. Vänta ut suget, det går faktiskt över!

4. Trösta dig med att för varje gång du står emot suget blir det lättare att stå emot nästa gång. Genom att gå emot impulsen lär du nämligen hjärnan att tänka i nya banor.

5.  Många ”godisråttor” tycker att sötsuget klingar av om de äter mer långsamma kolhydrater (grova grönsaker, osötade fullkornsprodukter, till exempel).

 

AV: Susanna Hauffmann och Vivvi Alström
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…