SemestertipsNatur och outdoorVandringRes i SverigeMåBra resan

Kan man resa utomlands i sommar? Så ser det ut på 10 favoritresmål

13 apr, 2021 
Kust i Kroatien och på Santorini.
Sugen på att resa utomlands sommaren 2021? Då finns det vissa saker du bör hålla koll på för att undvika att semestern blir helt misslyckad. Det här är kraven du behöver uppfylla för att få resa in i tio av våra mest besökta resmål i Europa.
Annons
7 svenska öar att uppleva i sommarBrand logo
7 svenska öar att uppleva i sommar

Det har gått över ett år sedan Utrikesdepartementet införde en avrådan om ickenödvändiga resor till ALLA världens länder. Sen dess har avrådan både förlängts och förändrats.

Reseavrådan för besöks- och turistresor till länder utanför EU, EES, Schengen och Storbritannien gäller just nu till och med 31 maj 2021. Men den kan förstås återigen förlängas.

Att tänka på innan du bokar resa 2021

Att resa utomlands just nu är ingen bagatell – hur mycket du än längtar. Det finns inget förbud mot att boka en resa, men du behöver vara beredd på att allt kan hända. Du kan behöva ta ett coronatest, kanske ha ett vaccinationsintyg, och du kan behöva en plan B för hur du ska ta dig hem om du skulle bli nekad ombordstigning på planet på vägen hem – eller kanske inte blir insläppt i landet du vill besöka.

Annons

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten sa i mitten av mars att det kommer att bli svårt att resa utomlands i sommar, och han skulle råda alla att låta sommarresorna vänta.

– Jag skulle skjuta upp dem. Ju längre vi väntar desto fler hinner bli vaccinerade. Det kommer säkert att gå att resa utomlands under sommaren, men det kommer nog kanske att krävas testning eller vaccinbevis. Även karantän i vissa länder. Att resa helt oproblematiskt som tidigare, det tror jag inte på.

Förutom att ha koll på vilka av- och ombokningsregler som gäller för din resa, så behöver du också hålla dig uppdaterad kring vilka restriktioner som gäller på platsen du ska besöka. Det kan du bland annat göra med appen UD resklar, eller på websidan Sweden Abroad, där ambassaderna ska samla befintlig och uppdaterad information.

Här kan du läsa om fler tips inför sommarens utlandsresor!

Vi vill helst resa inom Europa sommaren 2021

Trots riskerna har Folkhälsomyndighetens prognos om att "alla ska ha blivit erbjudna vaccin innan midsommar" fått svenskarna att boka resor, framförallt till Medelhavet – även om det inte är samma tryck som före pandemin.

Annons

I rapporten Svensk Privatresebarometer visade siffrorna att vi helst vill resa till Spanien, Danmark och Tyskland – medan både Asien och Nordamerika får vänta.

Så här ser läget ut, i skrivande stund, i tio av våra mest besökta länder vid sommarsemestern i Europa.

Spanien

Spaniens ambassad uppdaterade den 12 april med att smittspridningen i landet är fortsatt väldigt hög. Gränserna är fortsatt öppna för resenärer från Schengen-länder (däribland Sverige), och du behöver inte sitta i karantän – men det krävs ett negativt PCR-test.

Den 25 oktober 2020 utlyste man nationellt nödläge i Spanien, vilket innebär att landets regioner har möjlighet att införa lokala restriktioner. Du bör skaffa dig information kring vad som gäller i den region du vill besöka.

Danmark

Ska du resa till Danmark behöver du kunna visa upp ett negativt coronatest innan du går ombord på ett flyg med destination i Danmark. Du behöver dessutom ta ett nytt test när du kommit in i landet. Både PCR-tester och antigentester är godkända, men inte antikroppstester. Det finns också ett krav på isolering i tio dagar – även om ditt test är negativt.

Annons

Det gäller också olika regler beroende på om du flyger in i landet eller kommer över en sjö- eller landsgräns. Läs på!

Tyskland

I Tyskland gäller just nu testkrav för alla som reser in med flyg till landet. Du ska ha ett negativt test före din avresa.

Den 7 mars klassificerades även Sverige som ett "område med särskild hög smittspridning" av det tyska Robert-Koch-institutet. Det betyder att personer som någon gång de senaste tio dagarna befunnit sig i ett sådant område måste kunna uppvisa ett negativt test vid inresan i Tyskland.

I grunden gäller följande karantänbestämmelser i Tyskland, enligt Sweden Abroad:

  • Tio dagars karantän för resande från samtliga riskområden.
  • Obligatorisk anmälan hos hälsomyndigheterna.
  • Karantänen kan hävas vid ett negativt test.
  • Testet kan genomföras först fem dagar efter inresan. (Test som genomförts innan avresan påverkar inte karantänen).

Italien

Sedan den 2 mars i år regleras inresor i Italien via ett dekret. Den som reser in i Italien behöver fylla in en "självförsäkran", där man skriver under på att man är medveten om vilka restriktioner som gäller i den region man ska besöka, samt att man lovar att man testats negativ för covid-19, alternativt suttit i karantän i 14 dagar om man testat positivt, med mer.

Annons

Man måste även anmäla sin vistelse i regionen till behörig lokal hälsovårdsmyndighet, sitta i karatän i fem dagar efter ankomst och sedan ta ytterligare ett covid-19-test.

Kroatien

Kroatien är ett land som välkomnade svenska väldigt länge under förra säsongen, och är kanske ett av de säkrare länderna att åka till i år. Men den 1 april uppdaterade kroatiska ambassaden med att smittspridningen i landet fortfarande ökar, och att belastningen på vården är hög.

Alla inresande till Kroatien från EU/EES-länder behöver uppvisa ett negativt PCR-test, antigentest, bevis på att man fått två doser vaccin minst 14 dagar före inresetillfället ELLER bevis på genomgången coronainfektion.

Om en inresande saknar ovanstående är det också möjligt att testa sig direkt efter inresan, med obligatorisk självisolering till dess att ett negativt testresultat kan uppvisas.

Frankrike

Läget i Frankrike är just nu väldigt allvarligt. Mellan 3 april-1 maj råder utgångsförbud mellan kl 19-06 i hela landet, och du får röra dig max 10 kilometer från din bostad.

Annons

Samtliga inresande måste visa upp ett negativt RT-PCR-test som är högst 72 timmar gammalt och en hälsodeklaration, oberoende av hur du kommer in i landet. För närvarande är rekommendationen att isolera sig i sju dagar efter ankomst.

Det är också obligatoriskt att bära munskydd på alla landets flygplatser och ombord på flygen, och din temperatur kommer att mätas innan du får gå ombord på flyget. Har du över 38 grader kan du bli nekad ombordstigning.

Grekland

I skrivande stund råder en lockdown i Grekland till och med den 19 april. Landet är indelat i tre zoner (gult, rött och mörkrött) där det gäller olika hårda restriktioner – Athen är exempel på ett område med väldigt hårda restriktioner just nu. Särskilt tillstånd krävs för att röra sig utanför hemmet.

Restriktionerna för olika zoner finns samlade hos grekiska myndigheter, men bara på grekiska.

Från den 11 november måste alla resenärer som reser in till Grekland uppvisa ett negativt PCR-test. Testet får inte vara äldre än 72 timmar. Grekiska myndigheter har meddelat att de kan testa ALLA resenärer, oavsett ålder, vid inresa till landet för mellan 18 december till 19 april. Samtliga resenärer begärs sitta i självisolering vid sin slutdestination i 7 dagar.

Annons

Portugal

I Portugal råder just nu nationellt nödläge på grund av smittspridningen.

För inresa krävs uppvisning av ett negativt PCR-test som är max 72 timmar gammalt. Reser man från ett land med över 500 coronasmittade per 100 000 invånare (Sverige ligger på över 770 per 100 000 nu i april) är det obligatoriskt att man sitter i karantän i 14 dagar efter ankomst.

Portugisiska ambassaden rekommenderar att du hör med din researrangör/flygbolag vad som gäller för just din resa.

Källa: UD, Aftonbladet, MåBra, Sweden Abroad, Travel News Foto: TT

Annons