Anders Tegnell: Så kan du resa i sommar

Anders Tegnell om att resa sommaren 2021

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Ännu kan vi inte ropa hejdå till coronasmittan, trots att vaccineringarna nu fått fart. Brittiska mutationer härjar ännu och alla svenskar följer inte restriktionerna, menar Folkhälsomyndigheten. Något som får konsekvenser.

– Det här skulle kunna leda till en tredje och kraftig våg, sa Folkhälsomydighetens generaldirektör Johan Carlson nyligen under en presskonferens.

När statsepidemiolog Anders Tegnell svarade på läsarnas frågor hos tidningen Aftonbladet häromdagen såg läget inte heller ljust ut. Han menar att större folksamlingar, som vid konserter, bröllop eller sportevenemang, troligtvis inte kommer att tillåtas under våren och sommaren.

Sverige är på en "allvarlig nivå"

Han förklarar att Sveriges kommer öppnas upp lite åt gången i tre olika nivåer.

– En allvarlig nivå som vi är i nu, en nivå med bra kontroll på smittspridningen och en basnivå där sjukdomen finns men inte ställer till med större besvär. Om vi hinner till nästa nivå i mitten av juni, det kan bli tajt. Men det är inte uteslutet, säger Anders Tegnell till Aftonbladets läsare.

Han säger att det kommer att bli svårt att resa utomlands i sommar och han skulle råda alla att låta sommarresorna vänta.

– Jag skulle skjuta upp dem. Ju längre vi väntar desto fler hinner bli vaccinerade. Det kommer säkert att gå att resa utomlands under sommaren, men det kommer nog kanske att krävas testning eller vaccinbevis. Även karantän i vissa länder. Att resa helt oproblematiskt som tidigare, det tror jag inte på.

Vaccinbevis kan bli avgörande

Vaccinbevis, eller ”vaccinpass” kan komma att bli avgörande för att få resa eller gå på konserter menar alltså både Anders Tegnell och flera andra experter runt om i världen.

Nyligen intervjuades digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) i Agenda i Svt. Han tror också att vaccinerade personer kan få en viss fördel framför dem som inte är vaccinerade.

– Väljer du att inte vaccinera dig, och det finns en ökad risk att du sprider en sjukdom som ytterst är dödlig, då kommer du inte kunna göra samma saker vid samma tidpunkt, säger han i programmet.

Anders Ygeman

Sveriges digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).

Programledaren nämner då att vissa personer kan vara allergiska mot vaccinet och därför inte få ta det. Ska de då inte kunna resa eller gå på konserter, ställer hon sig frågan?

– Vi kommer att utarbeta riktlinjer för det här men jag ser framför mig att man använder samma regler som vid gula febern eller andra sjukdomar där vi utfärdar vaccinationsbevis. Nämligen att du får ett intyg om att du inte kan ta vaccinet, avslutar Anders Ygeman.

I skrivande stund, måndagen den 15 mars, har 758 884 svenskar påbörjat sin vaccinering och fått minst en dos. 335 031 av dem har fått två doser och är färdigvaccinerade. Här kan du se hela statistiken.

Foto: TT Källa: Svt, Aftonbladet

Redaktionens tips

Därför stoppas Astra Zenecas vaccin i flera länder

Ny studie: Brittiska mutationen av coronaviruset dödar fler

Dela på: