SemestertipsNatur och outdoorVandringRes i SverigeMåBra resan

Corona: Vågar man åka tåg eller flyga i sommar?

09 jun, 2020 
Nu får vi resa hur vi vill inom Sveriges gränser – men de allmänna restriktionerna gäller fortfarande! Det här bör du tänka på innan du bokar tåg, buss eller flyg inför sommarsemestern.
Annons

Från och med den 13 juni lättas restriktionerna kring resande inom Sverige, som satts för att minska smittspridningen av coronaviruset. Friska personer kan då röra sig mer än två timmars bilresa hemifrån – ett besked som gjorde många glada när det kom tidigare i juni.

Men fortfarande gäller de andra råden kring hygien och distansering – och Utrikesdepartementets avrådan för ickenödvändiga internationella resor står fast till och med den 15 juli, och kan då förlängas.

Det innebär att vi behöver tänka lite extra kring vårt resande i år.

Kan man åka tåg i sommar?

Folkhälsomyndigheten har avrått från att resa kollektivt om man inte måste. Men behöver du ta tåg et för att ta dig dit du ska kan du göra det. SJ gör vad de kan för att följa myndigheternas rekommendationer, och ber sina resenärer att hålla avstånd, tvätta händerna ofta och hosta och nys i armvecket eller i en näsduk. Är du sjuk ska du stanna hemma, och om du kan: Res på mindre populära restider för att undvika trängsel.

Annons

Just nu kan endast hälften av sittplatserna bokas på SJ:s snabb-, natt och InterCity-tåg, detta gäller till och med den 30 juni men kan förlängas.

Ska du resa i sov- eller liggvagn på våra nattåg rekommenderar vi att du bokar en egen sovvagnskupé om du vill vara säker på att inte hamna i en kupé med andra resenärer.

Ska du resa med regionaltåg så har man förlängt tågen som går i rusningstrafik. Kom ihåg att även hålla avståndet på perrongen och när du kliver på och av tåget.

Serveringen ombord påverkas, du kan just nu inte förbeställa mat och all servering är bordsservering, enligt myndigheternas rekommendationer.

Vissa avgångar inom Sverige ställs in, och tåg till Danmark vänder i Malmö eftersom Danmarks gräns för tillfället hålls stängd.

I Skånetrafiken går de flesta tåg som vanligt med vissa undantag, bland annat tågen till Danmark. Dock har resandet minskat, och då har antalet avgångar följet efter.

Annons

Läs mer om SJ.trafiken här.

Kan man flyga i sommar?

Inom Sverige kan du flyga i sommar – men på grund av rejält minskad trafik under våren har många flygbolag drabbats hårt och det gäller att ha koll på din avgång för den kan bli inställd.

På landets flygplatser har man enligt Swedavia sett över rutinerna vid incheckning och säkerhetskontroller för att underlätta för resenärer och personal att hålla avstånd. ma har även ökat rengöringen av backar och ytor som många berör.

Flera flygbolag kräver nu att alla passagerare ska bära munskydd ombord på flyget. Ta reda på vad som gäller hos ditt flygbolag, och var medveten om att det är upp till dig själv att införskaffa munskyddet innan avresa.

Utbudet av restauranger, butiker och service är begränsade för tillfället på flertalet flygplatser.

På Arlanda utanför Stockholm har all trafik flyttats till Terminal 5.

Läs mer på Swedavias hemsida.

Vågar man åka buss i sommar?

Du kan åka buss med flera bussbolag fortfarande, men räkna med färre platser per buss för längre resor och exempelvis SL och Din tur har spärrat av den främre dörren för att skydda sina förare, och därför kan du inte alltid köpa enkelbiljetter eller ladda reskort ombord på bussen utan måste lösa det innan resan.

Annons

Även här gäller rekommendationerna om att inte resa om det inte är nödvändigt, samt att undvika rusningstrafik i den mån det går.

Vågar man boka resa?

Många bolag har gjort sina ombokningsvillkor generösare under coronakrisen för att uppmuntra folk att våga boka biljetter. Undersök först vad som gäller för resan du vill boka – skyddet i paketreselagen gäller bara om det händer saker som påverkar din resa EFTER att du bokat den.

Betala resan med kreditkort. Om resebolaget skulle gå i konkurs kan du då sätta krav på kreditgivaren, banken. Om du betalar resan på annat sätt kan du anmäla återbetalningskrav till konkursförvaltaren. Dubbelkolla att det ingår konkursskydd i din reseförsäkring.

Om man reser i dagsläget bör man ha sett till att kunna ta sig hem själv på ett säkert sätt, utan att riskera att smitta andra – alternativt ha möjlighet till isolering om man insjuknar vid besöksorten, anser Folkhälsomyndigheten.

Om du reser internationellt och trotsar UD:s avrådan gäller inte din reseförsäkring.

Källor: Krisinformation.se, Swedavia, Din tur, SJ, SL, Sveriges Konsumenter, Folkhälsomyndigheten m.fl. Foto: TT

Läs mer:

Bokat resa? Regler för avbokning av flyg och hotell under Corona

Så förändras flyg, hotell- och resebranschen efter corona

Lottie Knutson: Tänk på det här när du planerar årets semester

Annons