Här är MåBra-redaktionens gömda smultronställen – från norr till söder

7 saker att göra på semestern hemma
Slå på ljud

Nu när sommaren inte riktigt blev som den var tänkt vill vi pigga upp våra läsare genom att avslöja våra egna, gömda smultronställen. Vi på MåBra-redaktionen har valt ut våra allra mysigaste pärlor från hela vårt avlånga land. Fritt fram för dig att upptäcka!

Kukkolaforsen

Kanske finns några av de gömda pärlorna i ditt närområde? Om inte så får du drömma dig bort så länge eller spara listan tills Sverige öppnar upp för längre resor inom landet.

MåBra-redaktionens smultronställen:

Se sälar från Utklippan

utklippan blekinge

Utklippan i Blekinge skärgård är Sveriges sydostligaste ögrupp. Här kommer du nära både gråsälar och knubbsälar om du väljer att åka på sälsafari, eller tittar i en kikare från land. Bo på den lilla öns vandrarhem eller gör en dagsutflykt hit med båt. Till Utklippan tar du med dig med skärgårdsbåten som avgår från Handelshamnen i Karlskrona. Här kan du läsa mer om Utklippan.

Frossa på Eriksgårdens bärbuffé

Om du rör dig i trakterna runt Sjöbo i Skåne och älskar bär (och glass) så är detta himmelriket för dig! Eriksgården serverar nämligen en hel buffé av egenodlade bär som björnbär, jordgubbar, hallon och blåbär.

Dessutom fylls buffébordet av glass, mjukglass, jordgubbssorbet, grädde, olika såser, olika sorters strössel, rårörd sylt, hembakta maränger och knäckflarn. För alla kakmonster säljs även tårtor och kakor separat. Här kan du läsa mer om Eriksgårdens bärbuffé.

Ät pizza på undangömt café på Ven

Mellan Skåne och Danmark ligger den lilla ön Ven. Den pittoreska, natursköna ön är platt, har inte så mycket bilar och här finns massor av caféer, restauranger, gårdsbutiker, gallerier och härliga badplatser.

Mitt på ön, vid sidan av rapsfält och grusvägar ligger Pumpans café. Den frasiga pizzan är favoriten, njut av den nygräddad i den lummiga trädgården. Du når ön med färja från Landskrona.

Bada bastu vid Kukkolaforsen

Tornedalen, som utgör både en del av Sverige och en del av Finland bjuder på en sagolik natur och en  fantastisk midnattssol. Hyr en stuga vid den friskt strömmande Kukkolaforsen och njut av havets brus.

Här har även föreningen Svenska bastuakademin sitt säte, vilket har gjort att det går att upptäcka flera olika bastuäventyr längst forsen. Basta dig varm och släng dig sedan i den svalkande  forsen. Här kan du läsa mer.

Ängsö Västerås

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

Dressin skåne

Kristallklart vatten i Djäknesundet i Karlsborg


Hade du sett fram emot att bada i medelhavet i sommar? Misströsta ej. Utanför Karlsborg i Västergötland finns denna klarblå vätternvik. Detta område mellan Ombo öar och fastlandet kallas för Djäknesundet. Hoppa från klipporna (om du vågar) eller gå i vattnet längst sandstranden där Djäknebäcken mynnar ut.

Bo i trädkoja på Tree hotel

I Harads, i Norrbotten finns dessa häftiga ”träkojor” som du kan bo i. Tree Hotel är ett lyxigt boende i mitten av ingenstans, perfekt för dig som vill ta en paus, andas in doften av skog och bara vara. Husen ovan marken finns i varierande storlek och prisklass. Här kan du läsa mer om Tree Hotel.

Besök charmiga pastafabriken i Skåne

Bland gula rapsfält i Ingelstorp i Skåne ligger denna pärla till pastafabrik och restaurang. Kompisgänget som ligger bakom fabriken driver även ett populärt bageri i Ystad och en lyxig pizzeria i Malmö saluhall.

I pastafabriken knådas dagligen färsk pasta i alla möjliga former som du kan köpa med hem eller njuta av direkt i restaurangen. Allt bakas och lagas på spannmål och råvaror från trakten. Här kan du läsa mer om pastafabriken. 

Paddla till en egen ö i Västerås

I Ängsö naturreservat utanför Västerås finns 23 öar 222 holmar och skär. Chansen är med andra ord stor att du lyckas hitta en egen undangömd klippa att njuta av alldeles ensam. Paddla kajak, vandra, fiska eller bada i Mälaren. Inhandla kvällens middag på Ängsö fisk eller njut av fika i solen på charmiga Engsö slott. 

Mysiga gårdsbutiken Äggaboden i Blekinge

På en avstickande grusväg längst med E22:an genom Blekinge ligger denna pärla. Äggaboden är som namnet antyder specialiserade på just ägg, som går att köpa dagsfärska i gårdsbutiken. Här finns närproducerade grönsaker och viltkött från gårdar i närheten.

Det går även att njuta av frasig, stenugnsbakad pizza i den stora trädgården, äta en bit mat på logen i restaurangen eller övernatta på gården. Glöm inte att hälsa på både grisar, änder och hönor! Här kan du läsa mer om Äggaboden. 

Njut av lugna stränder på Bohus-Malmön

Grekland eller Sverige? Det är nästan svårt att tro att det sistnämnda är det rätta svaret. Bohus-Malmön ligger inte långt från pulsen i Smögen, men här är det desto lugnare. Åk längst ut till Draget för att bada ostört från karga klippor, med det öppna havet som utsikt.

Lilla- och stora Kattesand och Pärlene är tre magiska sandstränder som du bara måste uppleva. Till Bohus-Malmön åker du med bilfärja från fastlandet. 

Bo på lantlig vingård på Östgötaslätten


Mitt på den vackra Östgötaslätten, med utsikt över Omberg, ligger Särstshöga Vingård. 2013 satte paret Niclas och Anna sina första vinplantor och nu är både produceringen av testvinnande vin och lantligt Bed & Breakfast i full gång!

Gården erbjuder vinprovning av sina egna viner och middag med fantastisk utsikt över vinrankorna. Här kan du läsa mer om vingården.

Cykla dressin vid Gyllebosjö

Att upptäcka Sverige på gamla nedlagda tågspår är en spännande och annorlunda upplevelse och skånes landskap gör det extra mysigt. På sträckan mellan Sankt Olof och Gyllebosjö passerar du små gårdar och ängar som betas av highlandcattles, vanliga kossor, hästar och hjortar.

Spåret går både över öppna landskap och genom bokskogspartier. Efter 7 km är du framme vid vackra Gyllebosjö där du kan grilla, bada vid sjöns sandstand eller ha picknick i gröngräset. Här kan du läsa mer.

Utvald läsning